Muzeum Nové Strašecí - Program k 30. výročí Sametové revoluce

1.11.2019 – 23.11.2019, 23:59

Vzpomínky na „sametovou“

Někomu se třicet let může zdát nekonečných, ale tři desetiletí od slavné „sametové“ uplynuly velmi rychle. Vzhledem k tomu, že dnešní děti si už jen velmi obtížně představí, jak se žilo v minulé éře a mnohé ani neví, co se vlastně dělo v revolučním roce 1989, připravili jsme ve spolupráci s Městem Nové Strašecí především pro ně výstavu. Bude mít dvě části. V jedné z nich si – díky sbírce Václava Polcara – připomeneme, kdo se na nás usmíval z fotek, jaké busty jsme vídali nejčastěji a jaká barva nám, kromě všudypřítomné šedi, vládla. Druhá část výstavy už bude věnována zmíněnému přelomovému okamžiku.

Věřte, že vernisáž – 1. listopadu 2019 v Městské galerii Viktora Olivy v 16.00 bude plná překvapení a rozhodně tu po ní bude na co se dívat a především na co vzpomínat. Výstava, kterou doplní široký program, tu bude k vidění po celý měsíc.

První pořad ze zmíněného programu nese název Dopisy Olze a přestože vznikl právě za účelem uctění 30. výročí sametové revoluce, těšit se můžeme nejen na čtenou korespondenci, ale i na hudbu světových a českých autorů. Slova Václava Havla budou znít z úst herečky Evy Leinweberové (známá např. z filmu Účastníci zájezdu). Dále v pořadu účinkuje mezzosopranistka Eva Garajová a harfenistka Kateřina Englichová. Vzhledem ke komornímu ladění večera proběhnou Dopisy Olze opět v galerii Viktora Olivy.

Studentům jsou věnovány besedy s pamětníky listopadových událostí. Zatím o ně projevilo zájem zdejší gymnázium a učiliště. Besedy se budou vzhledem k značnému počtu posluchačů konat v sále NKC. Sál také bude dějištěm hudební složky listopadového vzpomínání, kterou bude představovat retro diskotéka a koncert rakovnické skupiny Brutus. Členové této kapely by také mohli mnohé vyprávět, neboť Brutus vznikl již v roce 1966 pod jménem Mandragora a během normalizace byl několikrát nucen svou činnost pozastavit.

Pod pojmem retro diskotéka si nepředstavujte budovatelské písně a častušky. Nicméně se můžete těšit na bony, veksláka a staré osvědčené drinky jako vodka s džusem anebo rum s kolou pochopitelně za socialistické ceny. Pokud se budete chtít co nejvíce vcítit do dobové atmosféry a přispět k ní svým dílem, můžete se přizpůsobit ošacením.

„Sametovému“ programu se ostatně přizpůsobí i kinokavárna NKC, kde budeme v listopadu promítat film Něžné vlny (19. 11.).