Halloween v Bohumíně

26.10.2019

Bohumín se o Halloweenu pokusí o sedmnáctý český rekord. Šestnáct už jich má na kontě, o sedmnáctý rekord se Bohumín pokusí v sobotu 26. října během oslav Halloweenu. Zapsat se do České knihy rekordů chce tentokrát díky nejdelšímu průvodu se strašidelnými maskami. Ještě před samotným pokusem o dosažení prvenství čeká ve zdejším Hobbyparku na rodiny s dětmi zábavný halloweenský program se soutěžemi a vystoupením zpěvačky Heidi Janků. 

Přípravy na oslavy anglosaského svátku jsou tento týden hlavním tématem v bohumínských mateřinkách, školách i družinách. Děti hromadně dlabou a zdobí dýně, které v sobotu vytvoří v parku Petra Bezruče strašidelnou stezku. Výzdobu chystá i výtvarný obor zdejší umělecké školy. „Halloween pořádáme už poosmé a každým rokem je výsledná podoba stezky preciznější a strašidelnější. Pro děti jsme připravili originální soutěže o ceny, které prověří nejen jejich pohybovou zdatnost, ale i vědomosti. Těšit se mohou i na vystoupení zpěvačky Heidi Janků, která je naučí nové písničky a mohou si společně i zatancovat,“ přiblížil ředitel městské kulturní agentury K3 Karel Balcar.

Program začíná v Hobbyparku v 16 hodin, o hodinu později se návštěvníci akce přesunou do parku. „Prosíme všechny včetně dospělých, aby v sobotu odpoledne přišli v halloweenských maskách a pomohli tak vytvořit nový český rekord. Agentura Dobrý den bude masky počítat a zaznamenávat, následně změří i délku průvodu,“ doplnil Balcar. Kdo by přece jen i přes výzvu pořadatelů přišel bez masky, bude si ji moci přímo na místě namalovat barvičkami na obličej nebo si ji vyrobit z papíru.

Naposledy se Bohumín zapsal do České knihy rekordu loni na oslavách 100. výročí založení republiky. Tehdy se na náměstí T. G. Masaryka sešlo 2 303 lidí s trikolorou. Vůbec první rekord zaznamenalo město v roce 2006, kde se dva tisíce Bohumíňáků pustily do nepřetržitého jedenáctihodinového kotrmelcování. Tímto způsobem urazili dobrovolníci 100 kilometrů. Mezi oblíbené aktivity v oblasti zdolávání rekordů patří nejvyšší počet lidí na jednom místě s nějakým předmětem, ať už se zmíněnou trikolorou či s knihou, solí, novinami, vstupenkou, se zvířecí maskou, s hroznovým vínem, plyšákem či reflexní páskou.

Kromě toho se Bohumín pyšní také nejmenším náměstím a naopak největší sportovní halou se čtyřmi hřišti pod jednou střechou. V knize rekordů figuruje i díky 92 druhům piva, které se čepovaly na jednom místě, 1 240 přáním pro Ježíška, vhozených do poštovní schránky za jeden jediný den, a 3 901 kraslicím vyrobených tradičními postupy. Originálním počinem pak bylo hromadné předvádění hry Bim bam bidi, kterého se účastnilo 945 lidí.