Klusymfonie - nové CD Tomáše Kluse a turné s Janáčkovou filharmonií

25.11.2019, 20:00 – 5.12.2020, 22:00

S Tomášem Klusem vystoupila Janáčkova filharmonie Ostrava poprvé v roce 2018. A spolupráce se rozrůstá. V květnu nahrál zpěvák s ostravským orchestrem desku Klusymfonie a v plánu je i společné stejnojmenné turné. První koncerty se uskuteční 25. a 26. listopadu v Multifunkční aule Gong v Dolní oblasti Vítkovice. Následovat budou Brno, Bratislava, Pardubice a Praha.

K prvnímu setkání Tomáše Kluse, jeho Cílové skupiny a Janáčkovy filharmonie Ostrava došlo loni v únoru na koncertě v Dolní oblasti Vítkovice. V létě pak orchestr se zpěvákem vystoupil i na festivalu Štěrkovna Open Music. A už tehdy se rodila myšlenka na společné CD a turné.

V prodeji se průřezové album nazvané Klusymfonie objeví během listopadu. Autorem velmi zdařilých aranžmá je baskytarista Cílové skupiny Jan Lstibůrek. Většina podobných crossoverových projektů, v nichž se kříží žánry a styly, funguje tak, že filharmonie jen doprovází kapelu. „Ale Honza to postavil tak, že já 90 procent písní zpívám pouze s orchestrem a aranže jsou přesně dělané jenom pro něj. Takže i lidé z orchestru jsou velmi nadšení, že si zahrají, že to není jen šmidlání do refrénu, protože to jsou vlastně úplně nové skladby,“ říká Tomáš Klus. A podobně to vnímá i dirigent Jan Kučera „Jan Lstibůrek písničky z gruntu změnil a dodal jim úplně jiný, hlubší a zajímavější význam, doplněný často o orchestrální vsuvky či tajemnější intro," říká. Ne úplně tradiční byl i proces nahrávání nové desky, kdy se ve studiu sešla kapela i orchestr najednou, což nebývá zvykem a jednotlivé prvky se skládají dohromady dodatečně.

Termíny podzimního turné

  1. 11. 2019 Ostrava, multifunkční aula Gong v Dolní oblasti Vítkovice (20 hodin)
  2. 11. 2019 Ostrava, multifunkční aula Gong v Dolní oblasti Vítkovice (20 hodin)
  3. 11. 2019 Brno, DRFG Arena
  4. 12. 2020 Bratislava, Aegon Aréna NTC
  5. 12. 2020 Pardubice, ČSOB Pojišťovna Arena
  6. 12. 2020 Praha, O2 Universum