JOHAN a Jiří Honzírek – Internet věcí - Divadlo Archa

10.11.2019, 20:00 – 22:00

Autorská inscenace tvůrčího tandemu Romana Černíka a Jiřího Honzírka zpracovává téma pracovních podmínek zahraničních „gastarbaiterů“ v zemích bývalého východního bloku. Opírá se o svědectví bulharských a rumunských dělníků získaných přímo v továrnách, kde pracují.

JOHAN a Jiří Honzírek – Internet věcí - Divadlo Archa
  • Adresa:
    Na Poříčí 1047/26
    Praha 1 11000

„Přichází internet věcí. Vana se Vám napustí na teplotu, co máte rádi, jakmile se přiblížíte k domovu, se vstupem do domu se ozve vaše oblíbená písnička, vaše auto po komunikaci s garáží klidně zaparkuje, lednička ohlásí prošlé mléko. Ale nám se do úvah o „smart světě“ neustále dostával zájem o osudy těch, co v uniformních halách na okrajích měst ve dvanáctihodinových směnách za minimální mzdu ten automatický svět montují. Zajímal nás právě ten kontrast. Přemýšleli jsme, zda nenecháváme rozhodovat firmy a politiky příliš snadno o naší svobodě?“

Jiří Honzírek
Principál brněnského Divadla Feste, kmenový režisér, spiritus agens. Studoval režii a dramaturgii na brněnské JAMU (2006). Absolvoval studijní stáže na Hoogeschool voor de Kunsten v Amsterdamu (2002, 2003) a Folkwang Hochschule v německém Essenu (2004). V současné době studuje doktorandský program na katedře Teorie a dějin divadla FF MU. V roce 2006 založil Divadlo Feste, kde je uměleckým šéfem. Pohostinsky nastudoval inscenace v Činoherním studiu v Ústí nad Labem, Západočeském divadle v Chebu, Městském divadle Most, Švandově divadle na Smíchově, Slováckém divadle v Uherském Hradišti, HaDivadle, Divadle Polárka. V letech 2009 a 2010 přednášel na FSS MU kurz Umění, politika, média. Po inscenacích Pásla koně na balkóně a Mimořádné události (Martin Crimp) nastudoval pro Divadlo Feste světovou premiéru textu Romana Sikory Pohřbívání (premiéra 7. června).

Centrum pro kulturní a sociální projekty Johan nabízí setkání s divadlem na scéně Moving Station již od roku 2000. Bývalá nádražní budova postupně proměňovaná aktivistickou prací v nezávislý kulturní a společenský prostor v čase Mezinárodního festivalu Divadlo nabídla zázemí projektům na hranici tance a fyzického divadla. Mnohé z dříve okrajových žánrů se nyní stává legitimní součástí hlavního proudu, a tak i programová sekce Johan uvádí svou současnou podobu.
www.johancentrum.cz

Inscenace Internet věcí vznikla jako součást projektu MOVE IN v rámci grantové podpory uměleckých rezidencí ve městě Plzeň.
Projekt dále podpořily: Ministerstvo kultury ČR, město Plzeň

Recenze: https://www.divadelni-noviny.cz/internet-veci-recenze