SVOBODNÉ DISKUZE - SVOBODA TISKU - Divadlo „12“

Žijeme v naprosto svobodném světě, kde se informace zveřejňují bez omezení, ale umíme se v tomto svobodném světě pohybovat? Dokážeme rozpoznat, které zprávy jsou bulvární, které jsou zaujaté a které jsou přímo falešné a manipulativní? 

SVOBODNÉ DISKUZE - SVOBODA TISKU - Divadlo „12“
  • Adresa:
    Čs. legií, 12,
    Ostrava – Moravská Ostrava, 701 04
Moderuje: Petr Hruška,
hosté: Jindřich ŠídloErik TaberyJan Tvrdoň
 
Petr Hruška
Je básník, spisovatel a literární historik. Vystudoval Vysokou školu báňskou (obor úprava nerostných surovin), poté absolvoval Českou literaturu a literární vědu na Filozofické fakultě OU a doktorské studium na Masarykově univerzitě v Brně. Pracuje v Ústavu pro českou literaturu AV ČR. Vydal několik básnických sbírek (Obývací nepokojeMěsíceVždycky se ty dveře zavíralyDarmata a další) a podílel se na řadě kolektivních vědeckých publikací.
 
Hosté:
Jindřich Šídlo
Jindřich Šídlo je novinář, redaktor a politický komentátor. Vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově. Působil v týdeníku Respekt a byl členem redakce deníku Mladá fronta DNES. Vykonával také funkci vedoucího redaktora domácího zpravodajství deníku Hospodářské noviny, řídil domácí zpravodajství České televize a byl také hlavním analytikem této veřejnoprávní televize. Na portálu Seznam zprávy uvádí pravidelný satirický pořad Šťastné pondělí. Za svou žurnalistickou práci získal v roce 2007 novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky. V roce 2013 byl v anketě Tweet roku 2013 zvolen osobností roku českého Twitteru.   
 
Erik Tabery
Erik Tabery je novinář, publicista a šéfredaktor týdeníku Respekt. Píše především komentáře o domácí politice, za které získal v roce 2002 cenu Novinářská křepelka. V roce 2008 obdržel také prestižní Cenu Ferdinanda Peroutky. Výsledkem jeho publicistické činnosti jsou tři knihy: Vládneme, nerušit – Opoziční smlouva a její dědictvíHledá se prezident – Zákulisí voleb hlavy státu a Opuštěná společnost: Česká cesta od Masaryka po Babiše.
 
Jan Tvrdoň
Jan Tvrdoň se zabývá domácí politikou a factcheckingem. Dříve působil jako vedoucí projektu Demagog.cz, který vznikl v České republice jako unikátní nezávislá platforma zkoumající a ověřující faktická tvrzení politické elity. Činnost projektu spočívala primárně v poukazování na nepravdivá a manipulativní vyjádření politiků, která negativně ovlivňují veřejný prostor. Demagog.cz získal Novinářskou cenu za inovativní občanskou online žurnalistiku.