Krása pro ženu stvořená

10.10.2019 – 29.3.2020, 23:59

Muzeum hlavního města Prahy otevírá 10. října 2019 v galerii Studijního a dokumentačního centra Norbertov výstavu s názvem Krása pro ženu stvořená. Výstava připravená Slovenským národním muzeem – Muzei v Martině prezentuje výběr více než sta lidových čepců z různých oblastí Slovenska, společenských vrstev i prostředí. Čepce jsou součástí unikátní sbírky, která ve své úplnosti čítá několik tisíc kusů.

Ve Slovenském národním muzeu v Martině jsou uloženy početné sbírky lidového oděvu a textilu. Největší skupinu v tomto fondu tvoří ženské čepce, které v minulosti představovaly neodmyslitelnou součást ženského oděvu. Z více jak desetitisíce kusů vybrala kurátorka Mgr. Eva Dudková cekem sto čepců, které reprezentují nejen různorodost tvaru a výzdoby jednotlivých regiónů, ale i příležitostí, na kterou se nosily či prostředí, ve kterém se pohybovaly jejich majitelky. Na výstavě tak budou moci návštěvníci mimo svátečních čepců vidět i čepce pracovní, svatební, smuteční či městské. Zajímavé jsou také pokrývky ženské hlavy, které do sbírek muzea věnovaly různé spolky či významné osobnosti.

V průběhu dlouhodobého vývoje oděvu ve všech vrstvách společnosti na území Slovenska, jako i u ostatních národů, patřilo významné místo pokrývce ženské hlavy. Nošení čepce mělo v lidovém prostředí v minulosti jednoznačný význam. Potvrzovalo, že žena je vdaná. Mimo vdaných žen ho nosily i svobodné ženy, které měly dítě – „prespanky“. Takové vyjádření stavu se přísně dodržovalo do té doby, dokud se nosil tradiční oděv.

Vzhled a výzdobu čepců ovlivňovaly geografické, hospodářsko-sociální a kulturní podmínky. Nemalou měrou se na tomto složitém procese podílely i migrace obyvatelstva, administrativní zákazy a nařízení, soudobá móda a obchod.

Výstava Krása pro ženu stvořená tématem volně navazuje na předcházející výstavu Božena Rothmayerová Horneková a Alice Masaryková. Svěřenkyně a mentor 1926–1939, neboť Alice Masaryková nacházela zálibu ve sbírání tradičních textilií a podporovala zachování tradic slovenského venkova. Výstava bude přístupná od 12. října 2019 do 29. března 2020. 

Doprovodný program k výstavě:

6. 11. 2019, 17.00 hod.

Krása pro ženu stvořená

Doprovodná přednáška k výstavě ukáže čepec jako důležitou součást ženského lidového oděvu. Cílem přednášky je představení této tradiční ženské pokrývky hlavy v širších souvislostech – vývoj čepce, účesu a úpravy hlavy, výzdobných technik, barevnosti, ornamentů a regionálních typů.

Přednášející: Mgr. Eva Dudková

Rezervace míst pomocí rezervačního formuláře na webových stránkách www.muzeumprahy.cz.

Vstupné: 60 Kč