Komentované procházky Vítkovicemi pro veřejnost

13.10.2019

Když se dnes řekne Vítkovice, vybaví si člověk hlavně průmyslové panorama Dolních Vítkovic. Statisíce návštěvníků, prohlídkové okruhy, kulturní akce. A mohli bychom pokračovat. Poněkud stranou veřejnosti se ocitá velmi specifická cihlová architektura vítkovické městské památkové zóny.

Cena vstupenky: 50-80 Kč

Městečka, které vyrostlo pro fabriku. Zde se odehrávaly příběhy rodin dělníků, kteří k Ostravě přijížděli za vidinou sice těžce nabytého, ale poctivě odpracovaného výdělku. Nejen o nich bude řeč při komentovaných procházkách, které už tuto neděli pořádají průvodci z ostravského infocentra.

„Někteří Ostraváci tudy projíždějí denně. Přesto možná nemají ponětí, o jaký skvost se nejen z hlediska architektury i urbanismu jedná. Paul Kupelwieser, někdejší ředitel Vítkovických železáren, zde nechal ve druhé polovině 19. století vybudovat moderní průmyslové město se vším, co k němu patří. Radnici, kostel, kolonie, jesle, školy a další objekty, které byly k běžnému životu zapotřebí,“ přibližuje téma procházek průvodkyně Veronika Břicháčková. „Neopomeneme zmínit také bývalou synagogu nebo nádraží a návštěvníci se dozvědí i něco o kulturním či společenském dění v tehdejších Vítkovicích.“

Komentované procházky Vítkovicemi se konají v neděli 13. října v 10 a ve 14 hodin. Sraz účastníků je 15 minut před začátkem na Mírovém náměstí před vítkovickou radnicí. Předprodej vstupenek probíhá online na stránkách www.ostravainfo.cz nebo v ostravských infocentrech až do začátku procházek nebo do vyprodání kapacity. Pořadatelé upozorňují, že vstupenky nebude možné pořídit na místě u průvodce.

Podrobnější informace na telefonním čísle +420 724 166 992 nebo na emailové adrese [email protected]
------------------
VSTUPNÉ:
80 Kč dospělí
50 Kč děti od 7 let, studenti, senioři, ZTP

Úvodní foto: Archiv města Ostravy