Olomoucký orloj / 500 let od první písemné zmínky

4.10.2019 – 5.1.2020, 23:59

Unikátní výstavu VMO připravilo k půltisíciletému výročí  první známé písemné zmínky o olomouckém orloji. Výstava návštěvníkovi představí umělecké i technické součásti orloje z různých etap jeho vývoje a celou řadu obrazových, písemných i plánových dokladů z minulosti této významné památky, která je výraznou dominantou města Olomouce.

 „Olomoucký orloj je vynikající značkou, podobně jako pařížská Eifellova věž či benátské gondoly. Vždy si s hrdostí vybavím slova renesančního vzdělance Štěpána Taurina, který ve své chvále Olomouce napsal: ‚Cizí kupci, kteří prošli velkou část světa, (takové hodiny) slavnostně toliko Olomouci přisuzují.‘ My sice víme, že astronomickými hodinami se může pochlubit i pár dalších měst v Evropě, ten olomoucký orloj máme ale přeci jen nejraději. Je krásný, pamětihodný a je náš…,“ uvedl k tomuto  jubileu Miroslav Žbánek, primátor statutárního města Olomouce.

„Myslím, že podobné stavby se rodí jen zcela výjimečně. Nejsou totiž pouhým výplodem bezchybných výpočtů, ale projevem umění a víry, která dokáže i strojům vdechnout život,“ míní hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

https://www.vmo.cz/vystavy/170/olomoucky-orloj--500-let-od-prvni-pisemne-zminky