Festival Contempuls letos podesáté

24.11.2019, 16:00 – 1.12.2019, 22:00

Festival Contempuls se letos koná podesáté. Jakkoliv první kulaté výročí svádí k bilancování, do minulosti se ohlížet nebudeme. Jak se už stalo zvykem, festival přinese to nejnovější, a podle našeho názoru také to nejzajímavější, ze světa soudobé hudby.

Cena vstupenky: 500/600 - 1000/1100 Kč

K pilířům dramaturgie patří česká premiéra společného, scénického díla skladatele Martina Smolky a režiséra a libretisty Jiřího Adámka Vor dem Gesetz (Před zákonem), podle stejnojmenné povídky Franze Kafky, které vzniklo v úzké spolupráci s německým souborem ascolta. Jako obvykle program přinese i světové premiéry. Přímo pro Trio Catch napsal na objednávku festivalu novou skladbu nazvanou IOI Jakub Rataj, japonská klavíristka Satoko Inoue zase v premiéře uvede dosud neprovedenou část klavírního cyklu For Piano Luboše Mrkvičky. Na festival se vrátí norský akordeonista Frode Haltli, tentokrát jako člen souboru POING, se kterým uvede hudbu Maji Ratkje a vůbec poprvé také suitu ze skladby The Four Seasons Benta Sørensena

Pokud jde o charakter jednotlivých koncertů, desátý ročník bude nebývale různorodý. Spektakulární vystoupení souboru ascolta kontrastuje s introvertním recitálem japonské interpretky, koncentrovaná hra Tria Catch navazuje na ty nejlepší tradice souborů specializovaných na soudobou hudbu, zatímco soubor POING reprezentuje uvolněnější, experimentální přístup.


Nenechte si ujít veřejný rozhovor s Martinem Smolkou a Jiřím Adámkem, který předchází uvedení jejich společného díla. Světem mluvících hráčů na nástroje a nenástroje Vás provede Boris Klepal.


Přijďte 24. listopadu a 1. prosince do multifunkčního sálu DOX+, Centra současného umění DOX, a přesvědčte se sami.