20 let Džemfestu - výstava s názvem Omlouváme se za 20 let příšerných plakátů

1.10.2019 – 31.10.2019, 23:59

Dvacetiletou historii festivalu Džemfest připomene kompilační výstava plakátů, které v uplynulých 20 letech proslavily šumperskou přehlídku po celé republice.

Cena vstupenky: zdarma Kč

Výstava má název Omlouváme se za 20 let příšerných plakátů a její vernisáž se uskuteční v úterý 1. října od 19 hodin v Jižním křídle Domu kultury Šumperk.

Vernisáž i výstava, která potrvá měsíc, je zdarma přístupná široké veřejnosti.

„Na výstavě si lidé prohlédnou nejen všechny plakáty, ale také uvidí, jak nápady na tyhle srandičky vznikají,“ uvedl spoluautor vizuálů Zdeněk Nováček.

Originální plakáty na Džemfest každý rok provokují i baví. Kontroverzní reakce sklidilo například zobrazení lesbického páru nebo parodie na prezidenta Zemana, kterého pořadatelé Džemfestu přejmenovali na Džemana. Celorepublikovou pozornost si vysloužilo také zobrazení nahé těhotné dívky s nápisem Zlobila? Ne ne, jen se na Džemfestu dobře bavila. Šumperský festival byl za provokující vizuály dvakrát oceněn titulem Sexistické prasátečko.

Festival Džemfest, který se koná od roku 2000 v polovině října v Šumperku, patří mezi nejúspěšnější akce v kraji. Každý ročník je vyprodaný a zřejmě se jedná o největší rockový festival konaný pod střechou v ČR.

Džemfest se pravidelně orientuje také na sociální oblast, využívá popularity u mladých lidí při kampani Daruj Fest, kterou mobilizuje k darování krve a krevní plazmy. Každý rok Džemfest navštěvují děti z dětských domovů, aby na vlastní kůži zažily (často svůj první) festival.

V roce 2014 obdržel Džemfest Cenu Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury a o rok dříve získal ve stejné kategorii Cenu města Šumperka.