Rožnov 89 – 30. výročí - přednášky, výstavy i happening

17.11.2019, 17:11 – 19:11

30 let od sametové revoluce v Rožnově: přednášky, výstavy i happening 17.11. v 17.11 hodin

Přednášky, debaty, výstavy, projekce, dílny, hudební pořady a také happening na Masarykově náměstí v symbolickém čase 17.11. v 17.11 hodin. To je série akcí, které se dohromady jmenují „Rožnov 89 – 30. výročí“ a konají se v Rožnově pod Radhoštěm až do konce listopadu jakožto připomínka třiceti let od sametové revoluce. 

Jednotlivé akce k výročí třiceti let od sametové revoluce se chystají na různých místech Rožnova - v klubu Vrátnice, městské knihovně, v galerii 3. etáž, v Základní umělecké škole nebo na Masarykově náměstí. Jednou z hlavních akcí je happening 17. 11. v 17 hodin a 11. minut na Masarykově náměstí, na kterém nebude chybět projekce či procházka městem. V Rožnově navíc právě od 17. listopadu bude most (cyklolávka) přes řeku Bečvu u světelné křižovatky U Janíků nasvícen v barvě národní trikolóry.  

První z pásma celkem jedenácti akcí dotýkajících se tématu výročí 30 let od sametové revoluce, se uskutečnila na konci září. Do klubu Vrátnice v rámci pořadů „Rožnov 89 – 30. výročí“ přijel Martin Fendrych, novinář, společenský a politický komentátor aktualne.cz. 

Další desítka akcí, které se váží k výročí data 17. listopadu 1989, je v Rožnově na programu v říjnu a listopadu. V pondělí 7. října od 17 hodin se v klubu Vrátnice koná přednáška kněze Ladislava Heryána s názvem Můj příběh a vnitřní svoboda. O týden později se tamtéž uskuteční i přednáška historika Jaroslava Šebka s názvem Doba byla těhotná změnou, Základní umělecká škola pořádá dvojí výtvarné dílny (jedny v říjnu a jedny v listopadu), na kterých se budou vyrábět masky na happening, který se uskuteční 17. listopadu. Další akce pak následují až v listopadu. Přednášku v knihovně (6. listopadu) má historik Matouš Turza, debatu se sociologem a politikem Ivanem Gabalem nabízí galerie 3. etáž (12. listopadu), projekce a debata s názvem „#NEZAPOMEŇME“ se uskuteční 15. listopadu v kině Panorama. 

Významná část projektu „Rožnov 89 – 30. výročí“ se uskuteční symbolicky 17. listopadu. „Přesně třicet let od sametové revoluce, tedy v neděli 17.11. v 17.11 hodin, se na Masarykově náměstí uskuteční happening s názvem 17. listopad!, projekce a také procházka městem. V Rožnově navíc právě od 17. listopadu bude most (cyklolávka) přes řeku Bečvu u světelné křižovatky U Janíků nasvícen v barvě národní trikolóry,“ uvedla místostarostka Rožnova Kristýna Kosová. Hudební ohlédnutí za dobou před třemi desítkami let obstará ve čtvrtek 21. listopadu v klubu Vrátnice hudební pořad Jiřího Černého s názvem Hlasy sametové revoluce.

Kromě zmíněných akcí se průběžně konají také dvě výstavy – „Rožnov 89“ (místo konání: trafačka a jinde), #NEZAPOMEŇME — listopad 89 na střední Moravě (ulice Lázeňská u Společenského domu).