Nové ženské tváře na světové jazzové scéně - Melissa Aldana a Linda May Han Oh

29.10.2019 – 30.10.2019, 23:59

Melissa Aldana a Linda Oh ztělesní v Praze půvab jazzu

Chystají se dva výjimečné koncerty, které spojuje nejen krása a temperament sólistek. Každá hraje na jiný nástroj, každá pochází z jiného kontinentu, sdílejí však lásku k jazzovým kořenům a svrchovanou virtuozitu. Dvojice půvabných hudebnic možná působí étericky, jejich umění má však pevné základy. Chilská saxofonistka Melissa Aldana zahraje 29. října v KC Novodvorská a na stejném místě se 30. října představí také malajská kontrabasistka Linda Oh.

Cesta chilské saxofonistky Melissy Aldana (* 1988, Santiago de Chile) za jazzem a mezinárodním uznáním působí docela přímočaře. Hrát začala v šesti letech pod dohledem tatínka, saxofonisty Marcose Aldana. Že se chce stát jazzovou hudebnicí ji napadlo až po setkání s muzikou Sonnyho Rollinse. Právě kvůli Rollinsovi si mezi saxofony vybrala jako hlavní nástroj ten tenorový. K dalším Melissiným vzorům patřili Charlie „Bird“ Parker, Cannonball Aderley či Michael Brecker.

Už jako náctiletá začala hrát Melissa v klubech rodného Santiaga. Právě tam si jí během svého chilského turné všiml pianista Danilo Pérez a pozval dívku na Panama Jazz Festival. Tady se šestnáctiletá Melissa „ukázala“ a její další cesta vedla do USA, ke stipendiu na bostonské Berklee College Of Music. Lekce jí dávali ti nejlepší -  Joe Lovano, Greg Osby či Bill Pierce.

Po absolutoriu na Berklee pokračovala ve studiích v NY u Grega Osbyho či George Colemana. V roce 2010 právě pod patronací Osbyho vydala debutové album Free Fall, které jí zajistilo prestižní koncertní příležitosti, např. na Monterey Jazz Festival. Ve čtyřiadvaceti se stala prvním muzikantem z Latinské Ameriky a také vůbec první ženou, která vyhrála Thelonious Monk International Jazz Saxophone Competition. Kráčela v otcových šlépějích, Marcos Aldana se v této soutěži v roce 1991 dostal do semifinále.

Velikáni jazzu nejsou jedinou Melissinou inspirací. Letošní, již pátou desku Visions věnovala saxofonistka dílu Fridy Kahlo. Možná odtud pochází působivá pestrost hudby Melissy Adana.

Na pražském vystoupení doprovodí Melissu kolega z Berklee, norský kytarista Lage Lund, kontrabasista Pablo Menares, který už saxofonistku doprovázel v době začátků v klubech Santiaga de Chile a bubeník Kush Abadey.

MELISSA ALDANA

29. 10. 2019 19:30 | Kulturní centrum Novodvorská, Novodvorská 1013/151, Praha 4

Pat Metheny si Lindu Oh zařadil na první místo svého osobního seznamu  talentů, když hledal posledního člena koncertní sestavy pro turné v roce 2017. Tehdy jsme mohli um basistky Lindy Oh obdivovat právě po Methenyho boku v pražském Foru Karlín.

Linda May Han Oh se narodila v r. 1984 v čínské imigrantské rodině žijící v Malajsii a vyrostla v Západní Austrálii. Svou hrou, ve které nezapírá orientální originalitu, potvrzuje univerzálnost jazzového jazyka. Když se v roce 2008 odstěhovala do New Yorku, hravě dokončila magisterská studia na Manhattan School Of Music, kde mezi její pedagogy patřil i saxofonista Dave Liebman.

Muzikantské základy má přitom Linda ještě bohatší. Jako dítě začínala s pianem. Pak přešla na dechové nástroje, klarinet a fagot. Basové linky jí učarovaly až na střední škole, když hrála ve studentské kapele jako baskytaristka. Lindě je možno přisoudit i rockové vlivy. Na svoje první profilové album Entry (2008) také krom vlastních kompozic zařadila i přepracovanou verzi písně od Red Hot Chili Peppers. Jazz ji však oslovil nejvíc.

Také ve svém kvartetu střídá Linda kontrabas a baskytaru. Dalším ze zdařilých sólových alb je letošní titul Aventurine. Nový repertoár v Praze představí spolu s původem londýnským saxofonistou Willem Vinsonem, kanadským kytaristou Matthewem Stevensem a bubeníkem Erikem Doobem.

LINDA OH 4TET

30. 10. 2019 19:30 | Kulturní centrum Novodvorská, Praha 4