Festivalu outdoorových filmů

4.10.2019 – 30.11.2019, 23:59

ZÁKLADNÍ INFORMACE O FESTIVALU

Termín: 4. 10. - 30. 11. 2019

Počet festivalových měst a míst: 60 míst v ČR a SR. Součástí festivalu jsou doprovodné programy a besedy.

Počet přihlášených filmů: 1 486 - rekordní číslo v rámci všech ročníků MFOF!

Počet přihlášených zemí: 102 ze čtyř kontinentů světa. Nově např.: Francouzská Polynésie.

Do soutěže vybráno: 83 filmů

Soutěžní kategorie:

  1. dobrodružný a extrémní sportovní film
  2. horolezecký a horský film
  3. dobrodružný vodní sportovní film
  4. cestopisný film
  5. nesoutěžní film

Slavnostní zahájení: 4. 10. 2019 Dům kultury města Ostravy

Slavnostní zakončení festivalu: 30. 11. 2019 Městská knihovna Praha

SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ XVII. ROČNÍKU MFOF

Začátek XVII. Mezinárodního festivalu outdoorových filmů skupiny ČEZ v roce 2019 se nezadržitelně blíží. Ano, letos slavíme už sedmnácté jubileum!

Ve vestibulu Domu kultury města Ostravy bude od 17 hodin doprovodný program. Juan Manuel Garcia z Mexika zatančí Ritual del Fuego (aztécký tanec ohně). Vít Kanyza vystoupí s freestyle fotbalem. Firma JUREK vystaví stany a diváci se budou moci zúčastnit soutěže o hodnotné dary této firmy. S prezentací goretexové obuvi se představí firma ALPITREK a KILPI seznámí návštěvníky s novou kolekcí. Poté bude následovat autogramiáda významných hostů, kterými jsou Alena Konečná – hlavní host festivalu a Michal Činčiala – ambasador KILPI.

Od 18 hodin se v divadelním sále DKMO uskuteční slavnostní zahájení festivalu, jehož součástí bude bohatý kulturní program s vystoupením účinkujících a hostů festivalu:

Atypické duo Dona Michelle (elektrické housle) a Kristýna Sibinská (bicí), hrající covery známých písní i vlastní instrumentální skladby v této velmi ojedinělé kombinaci.

Pampelišky – autorský taneční projekt Viktorie Georgievové a Doroty Hořanské.

Alena KONEČNÁ – hlavní host festivalu. Nejúspěšnější česká freediverka. Reprezentantka ČR ve freedivingu, tzv. nádechovém potápění. Jejím největším úspěchem je vytvoření světového rekordu roku 2016 v konstantní váze bez ploutví, kdy se potopila do 60 m (tehdejší osobní rekord 65 m). V letech 2012 a 2016 se stala mistryní světa v disciplíně konstantní váha bez ploutví. V létě 2019 vytvořila oficiální národní rekord pro Českou republiku – 85 m CWT - bifin. Několikanásobná vicemistryně světa pak v disciplíně konstantní váha s ploutví a free immersion.

Michal ĆINČIALA – ambasador KILPI. Původně se věnoval triatlonu, v roce 2012 se rozhodl přejít na ultramaraton. Kromě silničních ultramaratonů se zúčastnil řady ultratrailových závodů. Uběhl 400 kilometrů v poušti a na 10. místě tak dokončil extrémní závod Ultra Gobi 400. Člen Českého ultramaratonového týmu, Českého Spartathlon týmu a České asociace ultramaratonců.

Vlastimil ŠMÍDA (1933 – 2019) – čestný host festivalu in memoriam. Horolezec, zasloužilý Mistr sportu, čestný člen ČHS. Člen reprezentačního družstva (1957 – 1967).

Moderátorem večera bude Pavel ANDĚL, dramaturg, producent a moderátor.

Jako každý rok jsme pro návštěvníky MFOF přichystali několik novinek. Také letos jsme připravili Festivalové noviny. Věříme, že půjde o zajímavé a inspirativní čtení. V novinách jsou rozhovory s marketingovou ředitelkou KILPI Anetou Novákovou nebo Tomášem Roubalem, vydavatelem časopisu Montana, který letos v červenci tragicky zahynul. V novinách najdete i žhavé filmové tipy. Řadu filmů uvidíte pouze na našem festivalu! Dozvíte se také něco málo o několika vybraných festivalových místech nebo o multimediálních cestopisných pořadech Jiřího Kráčalíka.

Diváci se mohou těšit na osmdesát tři snímků z dvaceti sedmi zemí světa. Jejich profily už byly zveřejněny na našem webu www.outdoorfilms.cz. Ke každému ze soutěžních filmů najdete krátký popis, několik fotek a u řady z nich i trailer. Mezi nimi je i letošní světová premiéra na festivalu, film Jaroslava Matouška V objatí obra, který vypráví příběh dvou dobrodruhů o zdolání 900 m vysoké skalní stěny El Capitan. Režisér, aktéři a další tvůrci filmu budou i na slavnostním zahájení festivalu. Diváci se mohou těšit na další film Pavola Barabáše s názvem Tieň Jaguára nebo na film Matsés, který vypráví o cestě otce s dcerou do nitra Amazonie k místnímu kmeni Matsés, čelícímu tlaku civilizace. Zajímavý je i snímek Mbuzi Dume – Silný kozel o Tomovi, který se vydal na Kilimanjaro o jedné noze. Za kategorii vodních sportovních filmů zmiňme film Ohromná cesta. V tomto snímku se Michael vydává na SUP boardu podél pobřeží Grónska a ukazuje místní změny způsobené globálním oteplováním. Z kategorie dobrodružných a extrémně sportovních filmů můžeme doporučit film 8000+, který pojednává o paraglidistovi Antoniovi a jeho třítýdenní cestě v pohoří Karákóram v Pákistánu nebo Šněrovací mosty (Shoestring Bridges) o lezení na nylonovém popruhu mezi vrcholky hor.

SLAVNOSTNÍ ZAKONČENÍ FESTIVALU 30. 11. v 16 HODIN V KINĚ MĚSTSKÉ KNIHOVNY PRAHA

Předání cen vítězným filmařům za účasti řady domácích i světových filmařů, osobností z oblasti outdooru a kultury. Moderuje Pavel Anděl, dramaturg a producent ČT.

Mezinárodní festival outdoorových filmů letos získal prestižní ocenění značku EFFE a patří mezi významné evropské festivaly.

 Mezinárodní festival outdoorových filmů se samozřejmě neobejde bez finančních podpor a záštit. Výčet všech záštit a finančních podporu najdete na festivalovém webu