Korzo Národní: 30 let svobody - studenti chystají doposud největší oslavy na Národní třídě / 17.11.

17.11.2019

Národní třída se letos 17. listopadu znovu stane dějištěm oslav svobody. Nebudou to však jen obligátní návštěvy politiků u piety, Národní třída se otevře pro více jak sto tisíc lidí. Čekat je tu bude celodenní kulturní a vzdělávací program. Připravuje ho letos již pošesté studentský spolek Díky, že můžem ve spolupráci s řadou dalších organizací. 

“Přestože jsme totalitu ani revoluci nezažili, je pro nás 17. listopad nejdůležitějším symbolem svobody, ve které dnes díky událostem před třiceti lety žijeme, je to vlastně oslava každodenních příležitostí”, vysvětluje motivaci organizátorů Lukáš Černý, předseda spolku Díky, že můžem. Korzo Národní, jak nazvali program na Národní třídě, je vrcholem celoročních oslav svobody. V rámci nich např. již od léta můžete vidět v pražských ulicích výstavu děl studentů pražských uměleckých škol. Už od června se pak na popud studentů na jednotlivá výročí pádu komunismu ve státech bývalého východního bloku rozsvěcují do národních barev monumenty v deseti státech. “Bylo-li jedním z hesel revoluce Zpátky do Evropy, nechtěli jsme s oslavami zůstávat jen u nás”, dodává Černý.

Program Korza Národní začně 17. listopadu již v dopoledních hodinách a potrvá až do večera, pokračovat bude následně koncerty v klubu Rock Café, který je mimoto garantem hudebního programu celé akce. Na několika pódiích zahrají známá jména napříč žánry od Davida Kollera či Tata Bojs v akustickém provedení, přes Prago Union až po Zrní nebo Spirituál kvintet. Speciální místo v programu bude mít státní hymna v podání operní pěvkyně Dagmar Peckové, večer pak zazní i hymna sametové revoluce Modlitba pro Martu, tentokrát v podání Anety Langerové.

Náměstí Václava Havla (Piazzetta Národního divadla) bude patřit dvacítce neziskových organizací, které zde budou prezentovat interaktivní formou svou činnost. “Svoboda je pro nás především možnost měnit věci kolem sebe, zapojit se, nezůstat pasivní. Proto chceme na Národní třídě ukazovat dobré příklady lidí a organizací, které pomáhají řešit problémy dneška, které posouvají naši společnost dál”, dodává Černý. Piazzetta Národního divadla bude hostit v již tradičním literárním bloku nazvaném Obývák Václava Havla také řadu dalších umělců a osobností veřejného života.. V tomto útulném posezení vystoupí např. Václav Marhoul, Michael Kocáb, Tomáš Etzler, Dagmar Havlová a další. Celá ulice bude vyzdobena vlajkami a prapory. Večer rozsvítí domy Národní třídy velká světelná instalace Paměť národa: 1989 v režii organizace Post Bellum, která návštěvníkům touto formou připomene příběhy účastníků sametové revoluce. Na ulici se objeví také několik výtvarných děl připravených speciálně pro tuto událost, mezi autory jsou např. Milan Cais nebo Michal Cimala, který se podílel již na studentské výtvarné soutěži 30 let svobody v umění, jejíž výsledky jsou od léta k vidění v pražských ulicích. Oba výtvarníci svými díly ukáží, jak vidí svobodu právě oni.

Návštěva Národní třídy slibuje divákům vedle kulturního zážitku také bohatý vzdělávací program. Vedle několika tematických debat nabídnou živou výuku v zastaveném tramvajovém voze lektoři Ústavu pro studium totalitních režimů, a to v českém i anglickém jazyce. Ulici bude lemovat hned několik výstav. Spolu s Post Bellum organizátoři připravili unikátní výstavu Střípky revoluce, která nabídne příběhy listopadu 1989 i v rozšířené realitě, do které se divák dostane skrz mobilní aplikaci. Srovnání života české společnosti v období před a po revoluci nabídne výstava fotografů Tomkiho Němce, Antonína Kratochvíla, Karla Cudlína a dalších členů skupiny 400ASA. Revoluční dění ve střední Evropě připomene společná výstava Českých center a kulturních institutů Slovenska, Německa, Rakouska, Maďarska a Polska. Nadsázku a humor přinese výstava Opráski sčeskí historje. “Snažíme se najít vhodnou rovnováhu mezi historickou vzpomínkou a zábavnou formou, která má šanci přilákat i mladší návštěvníky, které je přeci jen těžší zaujmout. Ale právě to je pro nás největší výzvou a smyslem oslav. Na ulici vidíme každý rok čím dál víc mladých lidí a to je pro nás ohromně důležité”, vysvětluje programovou koncepci dramaturg akce Oskar Rejchrt.

Korzo Národní pořádá spolek Díky, že můžem tvořený studenty napříč pražskými vysokými školami už pošesté. Poprvé se studenti zhostili oslav v roce 2014, od té doby je každoročně Národní třída uzavřena pro dopravu a otevřena veřejnosti a nabízí celodenním programem důvod navštívit toto symbolické místo sametové revoluce. Letošním oslavám kulatého 30. výročí věnují organizátoři výjimečnou pozornost. “Třicáté výročí je pro nás velkou výzvou, je to příležitost k možná doposud největší takové akci u nás. Přípravám se věnujeme intenzivně už od začátku roku. Spolupracujeme na nich s řadou dalších organizací od Národního divadla či Ústavu pro studium totalitních režimů až po skauty nebo label BiggBoss. Chystáme oslavu svobody, která bude atraktivní napříč generacemi,” vysvětluje zákulisí příprav Lukáš Černý.