Silke Huysmans & Hannes Dereere – Mining Stories - Divadlo Archa

10.10.2019, 20:00 – 22:00

V horách brazilského těžebního regionu Minas Gerais se 5. listopadu 2015 zhroutila přehrada obsahující toxický důlní odpad. 

Silke Huysmans & Hannes Dereere – Mining Stories - Divadlo Archa
  • Adresa:
    Na Poříčí 1047/26
    Praha 1 11000

Než se vlila do čtyř set mil dlouhé řeky Doce, pohřbila zničující povodeň bahna několik vesnic. Oblast, kde více než tři ze čtyř lidí pracují v těžebním průmyslu, katastrofa přivedla do stavu tabula rasa. Silke Huysmans vyrůstala v Minas Gerais, jen několik kilometrů od místa, kde ke katastrofě došlo. O dvacet let později se vrátila do Brazílie s Hannesem Dereerem, aby si promluvila s lidmi, kteří byli incidentem zasaženi. V Evropě rozšířili svůj pohled na událost prostřednictvím rozhovorů s dalšími lidmi – ekonomem Paulem De Grauweem a neurologem Lucem Crevitsem. Pamětníci vyprávějí příběh katastrofy z vlastního úhlu pohledu, s vlastními nuancemi a pro ně klíčovými momenty. Dokumentární divadelní představení Mining Stories není detektivkou ani rekonstrukcí katastrofy, nýbrž cestou skrze různorodou paletu osobních příběhů, jimiž jsou dotčena témata jako paměť, politika, náboženství či vyprávění.


 

Silke Huysmans a Hannes Dereere zakládají svou tvorbu na konkrétních situacích, událostech nebo místech a nacházejí skrze tento dokumentární přístup materiál k obecnějším tématům.
Huysmans v roce 2013 absolvovala dramatický program na KASK School of Arts na univerzitě v Gentu. Hannes získal titul v oboru divadelní studia o rok dříve. Společně rozvíjejí dokumentární metody v divadelní tvorbě tím, že provádějí výzkum prostřednictvím vědeckých zkoušek, rozhovorů a terénních prací. Mining Stories je jejich první společnou prací. Dílo bylo vybráno pro cenu Circuit X (nejlepší inscenace začínajících umělců) v Belgii a také cenu ZKB Patronage 2018.