DON JUAN - Divadlo pod Palmovkou

14.9.2020, 19:00 – 19:05

Trpká komedie o muži, kterému ležel svět u nohou, a přesto jej vyzval na souboj .

DON JUAN - Divadlo pod Palmovkou
  • Adresa:
    Zenklova 566/34
    Praha 8 180 00

Komedie s tragickými tóny a ďábelským koncem o člověku, který odmítá respektovat jakákoliv pravidla a normy. Don Juan oplývá silou i schopnostmi a zároveň je spalován milostnou vášní, kterou nedokáže utišit. Uchvacuje jej krása, ale přitom všechno krásné svým jednáním ničí. Vystupuje okázale a arogantně, čímž ale ve skutečnosti pouze zakrývá svou vnitřní prázdnotu. Jediné, čemu sevillský svůdce skutečně věří, je neúprosná logika, že „dvě a dvě jsou čtyři“ a že svět byl stvořen proto, aby se na něm mohl dobře bavit. City, touhy, sny a to, co člověka přesahuje, jsou pro něj hodné pouze posměchu. Na své cestě životem je však nakonec nucen setkat se sám se sebou… Molièrova variace faustovského mýtu, ve které je člověk sám sobě svůdcem, je silným příběhem o lidském vzestupu a pádu, do kterého nakonec zasáhne vyšší moc.

Tereza Dočkalová získala širší nominaci na cenu Thálie 2016 za roli Karličky a Radek Valenta za roli Sganarela.

Premiéra: 21. října 2016
Délka představení: 2:15 hod.

Z ohlasů diváků:
"Fenomenální představení v čele s Ondřejem Veselým, který byl jako Don Juan opravdu excelentní. Nesmím také opomenout herecké výkony Radka Valenty představitele Sganarela a Terezy Dočkalové, která ztvárnila Karličku. Hra předčila všechna má očekávání. Emotikona wink;)"
(Veronika H., i-divadlo.cz)

"Myslela jsem si, že jdu na činohru, ale byl to koncert. Skvělý koncert. Nenechte si ujít výkony dvou hlavních představitelů. Nádherný zážitek, za který všem tvůrcům i realizátorům vřelé díky." (Lada Homutová, divačka) 

"Promyšlená režijní, scénografická i hudební koncepce akcentuje nadčasovost příbehu notoricky známého prostopášníka. Prostřednictvím trefné aktualizace se povozíme ďáblovi dnešní doby na hřbetě, pohoupáme se na jeho chvostu nebo ho přinejmenším podrbeme na kopytě. A když mu naleštíme roh, odrazí nám v něm jako v zrcadle tolik přetvářky a falše, kolik se jen do toho našeho stále amorálnějšího světa vejde. Zdánlivý protipól povah a životních hodnot Dona Juana a jeho sluhy Sganarela zdařile vyzní díky přesvědčivým hereckým výkonům Ondřeje Veselého a Radka Valenty." (Helena Grégrová, i-divadlo.cz)

"Má to švih, Veselý je neskutečně sexy muž, Dočkalová i v menší roli poukazuje na to, že Langovsky stylizované postavy jí sluší. Další kus z nové Palmovky a pořád mě to moc baví. Navíc byla krásná scéna a kostýmy. Lehčí komedie, ale dobré divadlo." (Domi.Mac, i-divadlo.cz)

"Doporučuji. Téma stále aktuální (bohužel), výborné herecké výkony, zajímavá scéna." (Falos, i-divadlo.cz) 

"Přesné, skvělé! Výborný Veselý." (Johndorn, i-divadlo.cz) 

TVŮRCI
PŘEKLAD
KADLEC SVATOPLUK
REŽIE A ÚPRAVA
SCÉNA A KOSTÝMY
DUŠEK JAN
HUDBA
LANG SEBASTIAN
FILMOVÉ DOTÁČKY
ŘÍMÁNEK MARTIN (KAMERA)
HLASOVÝ PORADCE
SZYMIKOVÁ REGINA
DRAMATURGIE
LADISLAV STÝBLO
OBSAZENÍ
DON JUAN, SYN DONA LUISE
SGANAREL, SLUHA DONA JUANA
ELVÍRA, ŽENA DONA JUANA
DON CARLOS, ELVÍŘIN BRATR
DON ALONZO, ELVÍŘIN BRATR
DON LUIS, OTEC DONA JUANA
KARLIČKA, VENKOVANKA
KAČENKA, VENKOVANKA
PETŘÍK, VENKOVAN
FRANCISCO, ŽEBRÁK
PAN NEDĚLA, OBCHODNÍK
PANÍ NEDĚLOVÁ, JEHO ŽENA
NĚMEČKOVÁ ZUZANA
KRYŠPÍN, JEJICH SYN
NĚMEC MILAN / KINTER MICHAL
ŽOFINKA, JEJICH DCERA
BRDIČKOVÁ KATEŘINA / STŘÍBRNÁ VIKTORIE
GUSMAN, ELVÍŘIN ŠTOLBA
HLAS KOMTUROVY SOCHY
LUPIČI A SLUHOVÉ
KREČMAR DANIEL, ŠPÍŠEK JAN, URBAN MATĚJ
FLAGELANTI A PŘÍZRAKY
DOČKALOVÁ TEREZA, HRUŠKA MARTIN, HUŠEK JAN, JIŘÍK IVAN, KONEČNÝ JAN, NĚMEČKOVÁ ZUZANA, ŠÁRSKÝ VOJTĚCH, ŠPÍŠEK JAN, VOSTAREK VÁCLAV, WRONKOVÁ MAGDALENA
INSPICE
PŘEDSTAVENÍ ŘÍDÍ
VÁCLAV VOSTAREK
TEXT SLEDUJE
ZUZANA NĚMEČKOVÁ