Zá-to-pek! - Divadlo Minor

23.9.2023, 15:00 – 28.9.2023, 16:00

Třicet tisíc diváků křičelo tohle jméno v Helsinkách v roce 1952, když vbíhal na stadion, coby první v maratonském běhu, aby získal třetí zlatou medaili v běhu na dlouhé tratě. 

Zá-to-pek! - Divadlo Minor
  • Adresa:
    Vodičkova 674/6
    Praha 1 110 00

Všichni na celém světě umí běhat, ale on jediný dokázal běžet tak, že vyhrál třikrát na jedné olympiádě. 5km. 10km. Maraton. Nikdo před tím ani potom to nedokázal, co je svět světem. A je docela možné, že už to nikdo nedokáže. Jak moc je to zajímavé? Jak moc je zajímavý ten člověk? Jak moc je zajímavá doba, ve které žil?

Osobnost jedinečného sportovce přiblíží divákům scénárista a režisér Jan Jirků optikou zachycující dobu, ve které Dana a Emil Zátopkovi žili. Jan Jirků se v Minoru dlouhodobě věnuje historickým tématům (inscenace Hon na JednorožceLipany), které rodinnému publiku vždy zprostředkuje strhujícím vykreslením životního příběhu hrdiny. O výtvarnou složku se postará scénograf Jakub Kopecký (inscenace Robin HoodSněhová královna), nebude chybět ani živá kapela, pro níž složí hudbu muzikant Jiří Hradil.

Jan Jirků vystudoval režii a dramaturgii na KALD DAMU. Spolupracuje s divadly po celé České republice a vytvořil přes 40 činoherních i loutkových inscenací. U řady inscenací je autorem textů či dramatizací. Kromě divadla se věnuje také televizní tvorbě. Působil jako herecký režisér seriálu Comeback, je autorem formátu, režisérem a scénáristou zábavně vzdělávacího televizního pořadu pro děti TvMiniUni a filmu TvMiniUni a zloděj otázek (2019). S Minorem ho pojí dlouhodobá spolupráce: v letech 2002 – 2004 byl jeho uměleckým šéfem, do roku 2007 zde působil jako kmenový režisér. Pro Minor vytvořil kritikou oceňované i divácky úspěšné inscenace Kabaret Tlukot a bubnování (2002), Vánoce, aneb příběh o narození (2002), O Malence (2004), Bruncvík a lev (2006), Hon na Jednorožce (2009), Lipany (2016) aj.

Minor se v „zátopkovském duchu“ vždy snaží o překonávání již zaběhnutého. V inscenaci proto používáme loutky Jakuba Kopeckého vytvořené pomocí 3D tisku ve spolupráci se společností Prusa Research.

Premiéra 6. října 2019
Přístupné divákům od 8 let