Generace X - PONEC - divadlo pro tanec

15.12.2020, 20:00 – 21:00

Taneční sólo vyjadřující pocity generace, jejíž dětství zformoval přelom dvou epoch.

Generace X - PONEC - divadlo pro tanec
  • Adresa:
    Husitská 899/24a
    Praha 3 130 00

Dětství poznamenané společností přijatými restrikcemi a vzápětí jejich náhlým uvolněním. Rozbušená srdce a slyšitelný tep vlastní krve. Dospěl člověk, který ví, co chce, a ví, co nechce. Ale jeho kroky neurčuje pouze jeho vůle. Studená válka ještě neskončila. Žijeme v jejím stínu. Stále žijeme ve vyhrocených pozicích, ve kterých se snažíme o základní lidskou slušnost. K štěstí nám pomáhej Bůh. Vyhrává aktivní a ten, kdo se nebojí ukázat směr ostatním. 

40 let od narození, 30 let od převratu. Reflexe vlastního života na pozadí velké společenské změny. Taneční představení vychází z životní zkušenosti a světonázoru 20 významných osobností narozených v letech 1979-1980, které se v české společnosti úspěšně profilují v nejrůznějších oborech jako umění, věda a politika. 

V rámci večera proběhne sociologický happening Martina Buchtíka, mimo jiné o způsobu formování kulturní generace.

Účastníci přípravné fáze

Vojtěch Bednář (sociolog, publicista a vysokoškolský učitel), Ondřej Beránek (filmový producent), Kamil Bouška (básník), Vojtěch Dlask (klavírista, skladatel a dramaturg), Daniel Erhardt (klavírista), Lucie Ferliková (malířka), Lucie Kunzová Filimonova (malířka), Jan Farský (politik), Jiří Havelka (režisér a herec), Jiří Honzírek (divadelní režisér), Tomáš Hrůza (fotograf, multimediální umělec), Martin Jemelka (historik a publicista), Adéla Laštovková-Stodolová (choreografka, režisérka), Judita Matyášová (novinářka, spisovatelka a kulturní manažerka), Tomáš Měcháček (herec), Hana Polanská-Turečková (tanečnice a choreografka), Jiří Turek (novinář), Kateřina Tučková (historička umění, spisovatelka, dramatička a publicistka), Petr Vaněk (herec), Ondřej Závodský (právník a státní úředník)

KONCEPCE, CHOREOGRAFIE, REŽIE

Michal Záhora

NÁMĚT, VÝZKUMNÁ FÁZE, TVŮRČÍ SPOLUPRÁCE

Tereza Krčálová

ODBORNÁ KONZULTACE

Martin Buchtík (STEM ústav empirických výzkumů pro demokracii)

TVORBA A TANEC

Helena Arenbergerová

HUDBA

Tomáš Procházka

KOSTÝMNÍ SPOLUPRÁCE

Terezie Dvořáková

KURÁTOR PROJEKTU A PRODUKCE