Akademie výtvarných umění v Praze slaví 220 let od svého založení

1.10.2019 – 17.12.2019, 23:59

Před 220 lety, 10. září 1799, byla založena Akademie výtvarných umění v Praze. V rámci oslav AVU220, které potrvají od 1. října do 17. prosince 2019, připravila AVU ve spolupráci se spřátelenými institucemi desítky událostí. Během 73 dní oslav se můžete těšit mimo jiné na tři výstavy kurátora Borise Ondreičky v cyklu Posledních 30 let nebo na knihu 220 míst AVU, která vznikla pod vedením Pavlíny Morganové a početného týmu teoretiků a autorů.

Rozšířeny budou již tradiční přednáškové Středy na AVU, které se zaměří na témata přístupná široké veřejnost. Proběhne také UnisexFotbalTurnaj, ve kterém se utkají vybrané pražské vysoké školy a kulturní instituce a celé oslavy zakončí 17. prosince benefiční Ples AVUV den 220. výročí vzniku AVU, 10. září 2019, bude zveřejněn hlavní program oslav na webových stránkách www.avu220.cz.

Výročí 220 let AVU chceme oslavit především směrem k široké veřejnosti a upozornit, že AVU je plná života i plánů do budoucna. Poslání letošních oslav je jednoduché: Chceme upozornit na to, že nejsme tak staří, jak to vypadá. Chceme poukázat na to, jak jsme ovlivňovali společnost a umění v předchozích dvou stoletích, čím jsme jako instituce byli ovlivňováni zevnitř i zvenku, a především dát vědět, jací jsme dnes a jak se díváme dopředu,“ říká rektor AVU Tomáš Vaněk.

Zásadní programovou akcí oslav je třídílný výstavní cyklus kurátora Borise Ondreičky Posledních 30 let. Výběr protagonistek a protagonistů je založený na dění po roce 1989 a představuje esenci vývoje umění na pozadí 30 let porevoluční historie AVU. Mezi vystavujícími jsou například Milena Dopitová, Josef Bolf, Jiří David, Jaromír Novotný, Nik Timková, Aleš Čermák, Karýma Al-Mukhtarová, Pavel Humhal, Tomáš Vaněk, Jan Hladík, Tomáš Svoboda a další.

Kniha 220 míst AVU mapuje prostory spjaté s letitou historií AVU. Bude pokřtěna první den nového semestru – 1. října 2019, kdy proběhne také vernisáž výstavy kreseb z této publikace v prostorách kanceláře prorektorky Pavlíny Morganové. V rámci oslav v průběhu podzimu tuto publikaci doplní tematické procházky po jednotlivých 220 místech. Zahájení oslav AVU220 bude pokračovat koncertem v prostoru La Fabrika, kde vystoupí kapely a hudební projekty absolventů i pedagogů školy.

Kromě oslav AVU220 se škola společně se spolkem Díky, že můžem zapojila do programu 30 let svobody, v rámci kterého jsou v city-lightech rozmístěných po hlavním městě vystavena díla studentů tří pražských uměleckých škol AVU, AMU a UMPRUM.

Hlavní program oslav bude zveřejněn 10. září 2019 na webových stránkách www.avu220.cz.