Výstava obrazů Garden of Mysteries / Vladimir Kiseljov / Vrtbovská zahrada

1.8.2019 – 31.8.2019, 23:59

Nádhernou Vrtbovskou zahradu na Malé Straně v Praze zdobí výstava obrazů českého umělce Vladimira Kiseljova s tematickým názvem Garden of Mysteries

Kiseljovovy obrazy vyjadřují synestetické vnímání světa a propojují všechny smysly. Zhmotňuje a propojuje v díle hudbu, barvy, filosofický význam, pohyb, prostor a čas. Jeho tvorba je prožitá, autentická přímá vnitřní cesta, přetvořená do uměleckého díla.

Těšit se můžete na jeho neopakovatelnou malířsko-hudební performace vždy od 13 do 18 hod po celý srpen. Navíc každý čtvrtek a neděli od 17 hod je pro návštěvníky připraven speciální program s hosty hudebníky, básníky a dalšími umělci.

Vladimír Kiseljov uspořádal dosud přes 90 samostatných výstav. Patří mezi ně i účast na Mezinárodním Bienále současného umění ve Florencii v roce 2009, výstavy obrazů v Berlíně, Bayreuthu, Edinburghu, Vídni, Kodani, Lipsku, Zadaru, Praze aj. Realizoval 10 rozměrných nástěnných maleb, z nichž největší vznikla v roce 2015 v podchodu vlakového nádraží v Tišnově na ploše 600 m2 a je provázená neustále znějící hudbou. Další jsou v Edinburghu, Casablance, Florencii aj. V roce 2015 se svou tvorbou zúčastnil i oficiálního programu Pražského Quadriennale. V roce 2018 účinkoval na mezinárodním divadelním festivale v Casablance v Maroku s malířskou performance s projekcí, kde získal cenu za interakci.

Je vyznamenán několika mezinárodními cenami za svou uměleckou a vědeckou tvorbu. V roce 2013 vydal svou první knihu Mysteria Richarda Wagnera v obrazech, která zaznamenala značný mezinárodní odborný ohlas svými malbami i originálním výkladem symboliky skladatelova díla. Letos vydal druhou knihu s názvem Mystéria vepsaná ve tvářích, která představuje mnohovrstevnaté portréty 22 osobností, např. Mozarta, Beethovena, Wagnera, Mahlera, Čajkovského, Janáčka, Goetha, Shakespeara, Komenského nebo Meyrinka a další. Autor využívá své znalosti symboliky a mytologie k vyprávění osudů lidí prostřednictvím nezaměnitelných barev, tvarů a kompozic. Kniha obsahuje překlad všech textů do anglického jazyka. Knihu lze zakoupit i v průběhu výstavy ve Vrtbovské zahradě.

Je Presidentem Spolku Richarda Wagnera Brno.

V roce 2018 byl vyznamenán cenou „Goldene W“ za svou uměleckou a vědeckou činnost spojenou s dílem Richarda Wagnera. Stalo se tak na mezinárodním kongrese Richard-Wagner-Verband International v Innsbrucku. Tuto cenu obdrželo zatím jen 5 lidí na světě, všichni ze západní Evropy a ve věku nad 60 let.

Více na www.kiseljov.net