Pietní akt v Hodoníně u Kunštátu - Památník holokaustu Romů a Sintů na Moravě

20.8.2019

V úterý 20. srpna proběhne v Hodoníně u Kunštátu v Památníku holokaustu Romů a Sintů na Moravě pietní připomínka 76. výročí (21. 8. 1943) hromadného transportu romských mužů, žen a dětí z tzv. cikánského tábora v Hodoníně u Kunštátu do koncentračního a vyhlazovacího tábora Auschwitz II-Birkenau.

Uctění památky obětí rasově motivované perzekuce a genocidy se uskuteční na místě, které je jedním ze symbolů holokaustu Romů na území někdejšího Protektorátu Čechy a Morava. 

Akce proběhne za účasti vládních představitelů a zástupců z řad velvyslanectví a kulturních institucí. Pozvání přijal také Alfred Ullrich, významný německý výtvarník a autor grafiky na naší pozvánce. Pochází z rodiny rakouských Sintů postižených holokaustem. 

20. srpna 2019, 11:00, Hodonín u Kunštátu. Památník holokaustu Romů a Sintů. 

Program akce

11:00     památník – zahájení pietního shromáždění
11:30     Žalov – uctění památky obětí kladením věnců a modlitbou na místě nouzového pohřebiště obětí v lese za památníkem
12:30
    památník – historický vstup, vzpomínky pamětníků, projevy
13:30     otevření výstav návrhů vzešlých ze studentské soutěže a archeologických nálezů z Letů
14:00     prohlídka areálu a výstav v památníku
14:30     Černovice, obecní hřbitov – uctění zejména dětských obětí tábora
15:00     ukončení pietního aktu

Celý program bude doprovázen živými hudebními vstupy (Irena Bikárová-Horváthová, Pavel
a Irena Dirdovi, Robert Lacko). 

Doprovodný program


Výstava návrhů vzešlých ze studentské soutěže Emílie Machálkové a Karla Holomka – pro studenty AVU a HAMU s tématem připomínky romského holokaustu. Soutěž zorganizovala Živá paměť, o.p.s, s níž Muzeum romské kultury dlouhodobě spolupracuje. Soutěž se uskutečnila v rámci projektu Lačho ďives!

Zazní hudební dílo vzešlé z této soutěže – skladba studenta kompozice Pavla Nesita, op. 42 „1396“, skladba pro saxofon, bicí a činel.

Vybrané nálezy z archeologického výzkumu v místech bývalého tzv. cikánského tábora v Letech u Písku (ve spolupráci s Katedrou archeologie Západočeské univerzity v Plzni)

Soubor vybraných předmětů z osobní výbavy vězňů a pozůstatků vězeňských baráků a ohrazení tábora, které byly vytěženy během neinvazivního archeologického výzkumu v místech bývalého tzv. cikánského tábora v Letech v roce 2017. Výzkum realizovala Katedra archeologie Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni v rámci evropského projektu “Accessing Campscapes: Inclusive Strategies for Using European Conflicted Heritage“.

Výstava Genocida Romů a Sintů v době 2. světové války 

Výstava se věnuje tématu nacistického pronásledování a vyvražďování Romů za 2. světové války především na území dnešní České republiky. Výstavu doprovází videozáznam se vzpomínkami pamětníků.

Při této příležitosti vypravuje Muzeum romské kultury zdarma autobus, který pojede z Brna (od muzea) do Hodonína u Kunštátu na pietní akci a zpět. Počet míst je omezený. 

V případě Vašeho zájmu se prosím registrujte na adrese [email protected], nebo telefonu +420 545 581 206. 

Sraz účastníků bude v úterý 20. 8. 2019 před Muzeum romské kultury, Bratislavská 67 nejpozději v 8:30. Odjezd je v 9:00.

Pietní shromáždění finančně podpořil Nadační fond obětem holocaustu.