Prázdninová lehátková vyhlídka na oslavu 20. výročí zápisu na Seznam UNESCO

27.8.2019, 19:00 – 23:00

Litomyšl v letošním roce slaví 20 let od zápisu zámeckého areálu na Seznam UNESCO. Tehdy šlo o přelomovou událost v dějinách města, která katapultovala Litomyšl do výjimečné společnosti. Spolu s Litomyšlí byly zapsány např. tyto nejbližší památky: belgické město Bruggy, bazilika sv. Františka spolu s dalšími středověkými františkánskými stavbami v Assisi a ve Veroně v Itálii, katedrála sv. Jakuba v chorvatském Šibeniku či památková rezervace ve slovenském Bardějově.

Text uvedený na bronzové desce, která je osazena na zámeckém pivovaru při vstupu do zámeckého areálu, praví: „V roce 1999 byl zámecký areál v Litomyšli zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. Tímto zápisem byl potvrzen jeho světově výjimečný význam. Podle Úmluvy o ochraně světového dědictví je chráněn národy světa v jejich společném zájmu. Zámek v Litomyšli je ve své výjimečně uchované celistvosti dokonalým příkladem zámku s arkádami, typu budovy, který pochází z Itálie a přizpůsobil se českým zemím tak, že vznikla velmi vyvinutá forma s vynikající architektonickou hodnotou. Je dokonalým příkladem středoevropské šlechtické residence v období renesance a jejího pozdějšího vývoje vlivem nových uměleckých proudů“.

Dnes je na Seznamu UNESCO přesně 1.121 zápisů, z toho je 869 kulturních, 213 přírodních a 39 smíšených, celkem ze 167 zemí světa. Pro milovníky matematiky dodejme, že jde asi o 6,7 památek na jednu zemi – v České republice je však na tomto prestižním Seznamu nově již 14 památek! Z toho vyplývá, že jsme v pozici UNESCO velmoci a záleží jen na nás, jak této výhody dokážeme využít.           

Oslavy 20. výročí zápisu zámeckého areálu na Seznam UNESCO probíhají celoročně. Jedním z nejcennějších architektonických prvků zámku v Litomyšli jsou sgrafita. Také proto jsme se pokusili a pokusíme poslední úterý v červenci a poslední úterý v srpnu pro vás připravit takové podmínky, abyste si užili výhled na jednotlivá „psaníčka“ z pohodlí lehátek. Nabídneme k zapůjčení i dalekohledy – můžete se tak na vlastní oči přesvědčit, že se ani jedno sgrafitové psaníčko z celkových osmi tisíc neopakuje.

Věříme, že zapadající sluníčko nám zámek parádně „nasvítí“ a posezení na Francouzské zahradě nebude mít chybu. Pro dobrou pohodu nám poslední srpnové úterý zahraje seskupení Jen tak a prodlouženou otevírací dobu bude mít i zámecké sklepení se stálou expozicí soch Olbrama Zoubka a Srdcem pro Václava Havla. Ve sklepení kromě těchto atraktivit zraje na lahvích i výborné víno, které je k pozorování sgrafit ideálním doplňkem. 

Akci pořádá město Litomyšl ve spolupráci se Státním zámkem Litomyšl, příspěvkovou organizací Zámecké návrší a Smetanovou Litomyšlí.