Hradozámecká noc na zámku v Litomyšli

31.8.2019

Tradičně poslední srpnovou sobotu 31. 8. 2019 vypukne celorepubliková Hradozámecká noc. Na zámku v Litomyšli se celodenní program ponese v ruchu a tónech renesance. 

Svátek všech milovníků hradů a zámků – Hradozámecká noc, začíná 31. 8. 2019. Po celé České republice jsou připraveny zážitkové programy a neobvyklé prohlídky památek (více na www.npu.cz). Jinak tomu není ani na zámku v Litomyšli. 

Zámek v Litomyšli v roce 2019 slaví 20. let od zapsání na prestižní Seznam světového dědictví UNESCO, na který jej přivedla jeho unikátní renesanční architektura. A renesanci je věnován program Hradozámeckého dne i noci. Během dne mohou návštěvníci na I. prohlídkové trase – v reprezentačních zámeckých pokojích, vidět výstavu Vivat Grácie! Výstava spojuje repliky slavnostních šatů z období renesance s tradičním lidovým oděvem od 19. století. 

Prohlídkový den 31. 8. 2019 bude obohacen o vstoupení taneční skupiny IRIS, která mezi prohlídkami představí v krátkých hudebních vystoupeních oblíbené renesanční tance. 

Večerní program od 19:00 bude zahrnovat hudební vystoupení kapely Karmína ve stylu renesance v zámeckém historickém divadle a školu renesančních tanců v klenutých sálech zámeckého přízemí pod taktovkou taneční skupiny IRIS. Návštěvníci mohou také ochutnat moravská vína, nebo posedět v zámeckém nádvoří s výhledem na osvícenou renesanční architekturu litomyšlského zámku. Večerní programy začínají v 19:00 a ve 20:00. 

Vstupenky na večerní program Hradozámecké noci v Litomyšli je možné rezervovat na +420 461 615 067 nebo e-mailem na [email protected]. Rezervaci doporučujeme. Jednotné vstupné (beze slev) je 150 Kč na osobu. Večerní program Hradozámecké noci je bezbariérově přístupný.  

Těšíme se na Vás.