Čechomor zahraje nejen k 20. výročí zápisu zámeckého areálu Litomyšl na Seznam UNESCO

6.9.2019, 19:00 – 22:30

Od 6. do 8. září se bude v Litomyšli konat Národní zahájení Dnů evropského dědictví. Letošním téma, které určila Rada Evropy, je jako na míru ušité pro Litomyšl: Památky a zábava.

Cena vstupenky: 300-400 Kč

„Litomyšl se o svůj památkový fond stará příkladně, vhodně jej doplňuje vrstvou soudobé architektury, ale i kulturními či společenskými akcemi,“ tolik citace z přihlášky do soutěže o konání této akce. V letošním roce se navíc připomínáme 20. výročí od zápisu na Seznam UNESCO a oslavit toto významné výročí celonárodní akcí s evropským přesahem je velmi zavazující.

Ve výstavním sále zámeckého pivovaru bude k vidění práce Nositelů tradic lidových řemesel. V podzámčí proběhne další ročník Litomyšlských dvorků a těšit se můžete i na pozorování Slunce či hvězdné oblohy v Klášterních zahradách. Samotné Národní zahájení Dnů evropského dědictví nás čeká v sobotu od 10.00 hodin na prvním zámeckém nádvoří za hudebního doprovodu Sester Havelkových. Kromě různých komentovaných prohlídek a projížděk bude sobotní odpoledne patřit Italské slavnosti.

Pozornost prosím věnujte i pátečnímu koncertu pro celou rodinu, který se bude konat na prvním zámeckém nádvoří. Hlavní hvězdou večera bude skoro domácí kapela Čechomor. Výběr kapely není náhodný – mnozí z nás si jistě pamatují na koncert Čechomoru s Jarkem Nohavicou, který před devatenácti lety také „předskakoval“ Národnímu zahájení Dnů evropského dědictví. Letošní koncert uvede litomyšlská kapela Amélia. Věříme, že zazní i písnička, kterou pro Amélii složil frontman Čechomoru, František Černý. Lístky v předprodeji lze zakoupit za 300 Kč v informačním centru, případně on-line přes www.smetanuvdum.cz nebo na místě za 400 Kč.