Konference FORUM 2000

13.10.2019 – 15.10.2019, 23:59

Od dnešního dne, tedy od 1. srpna, má kdokoli z veřejnosti možnost zdarma se registrovat k účasti na letošním ročníku konference Forum 2000 s názvem „Recovering the Promise of 1989“. Ta se uskuteční ve dnech 13. - 15. října 2019 v Praze na Žofíně a dalších místech. Na účastníky konference čekají i letos desítky přednášek a diskuzí, které se budou zabývat společenskými a ekonomickými výzvami demokracie, ekologickými tématy, rostoucím populismem a nacionalismem nebo zásadními změnami v digitálním prostoru. 

Mezi prvními ohlášenými řečníky pro letošní ročník jsou například bývalá předsedkyně slovenské vlády Iveta Radičová, český ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček, zakladatel The Weekly Standard a politický analytik William Kristol či profesor politologie na Hebrew University v Jeruzalémě Šlomo Avineri. Další řečníci budou ohlášení v nadcházejících týdnech. Organizátorem konference, která se letos uskuteční již po třiadvacáté je Nadace Forum 2000.


„V roce 1989 se celým světem nesla vlna odporu k autoritářským režimům, potlačujícím lidská práva. Občané, včetně československých, toužili po svobodě a demokracii, a vkládali do nich obrovské naděje. Dnes, třicet let po teto vzrušené době, se mnohá naše přání splnila a žijeme v podstatně lepším světě. Presto jsou mnozí nespokojeni a šířící se frustrace otřásá samými základy demokratického systému. Co jsme získali, v čem nás svoboda zklamala a co můžeme lehce ztratit - o tom bude letošní Forum 2000,“ říká k tématu konference ředitel Nadace Forum 2000 Jakub Klepal.


Stejně jako v minulých letech je i letos konference Forum 2000 přístupná zájemcům z nejširší veřejnosti a to až do naplnění kapacity. Jedinou podmínkou pro účast je registrace prostřednictvím formuláře na webové adrese: https://www.forum2000.cz/projekty/recovering-the-promise-of-1989 Zájemci o registraci jsou současně vyzvání, aby k žádosti přiložili krátké zdůvodnění, proč mají o účast na konferenci zájem. Autor nejzajímavějšího zdůvodnění pak kromě samotného přístupu na konferenci získá i pozvání na slavnostní zahájení, které se uskuteční 13. října v Pražské křižovatce, tedy kostele Sv. Anny na Starém městě v Praze.