Magor z videopůjčovny v Biu Oko - Přehlídka Quentina Tarantina

12.8.2019 – 16.8.2019, 23:59

Od 12. do 16. srpna se na plátně letenského kina uskuteční filmová přehlídka „Quentin Tarantino v Biu Oko“ s podtitulem „Magor z videopůjčovny“. Z mistrova filmografického regálu si pořadatelé vypůjčili pět titulů: kultovní černou komedii Pulp Fiction: Historky z podsvětí, příběh letušky Jackie Brown, válečný snímek Hanebný pancharti a konverzační western Osm hrozných. Přehlídku se kino rozhodlo uspořádat k příležitosti uvedení režisérova devátého filmu. Ten nese název Tenkrát v Hollywoodu a role herce a jeho parťáka kaskadéra obsadily hollywoodské hvězdy Brad Pitt a Leonardo DiCaprio. 

Cena vstupenky: 140 Kč

Magor z videopůjčovny je Tarantinova přezdívka proto, že v polovině osmdesátých let coby 22letý mladík pracoval ve videopůjčovně Video Archives na Manhattan Beach v Kalifornii. Cinefilem byl už předtím, ale neomezený přístup ke kvalitním i béčkovým i céčkovým titulům mu přinesl ještě větší rozhled, protože tam trávil celé dny sledováním, diskuzemi a doporučováním filmů zákazníkům,“ říká ředitel Bia Oko David Beránek. „Akcí navazujeme na tradici režisérských, nebo hereckých přehlídek, kterým vzdáváme poctu našim oblíbeným filmařům, a uvádíme je pravidelně každý rok,“ doplňuje Beránek.

V retrospektivě nesmí chybět dnes již 25 let staré Tarantinovo opus magnum – gangsterka plná černého humoru Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994). Fenomenální úspěch u kritiky i diváků si vybojovala v roce 1994, kdy získala Zlatou palmu v Cannes. Poté získala ještě Oscara a Zlatý Glóbus za scénář i cenu BAFTA a stala se bez diskuze kultovní. Z filmu přímo čiší Tarantinova znalost i adorace populární kultury. „Hamburgery a hot dogy rozhodně nemohou chybět. Také naše diváky vyzíváme, aby na promítání Pulp Fiction v pátek 16. srpna dorazili v černých kalhotách a bílé košili stejně jako Vincent a Mia neboli John Travolta s Umou Thurman ve scéně, kde tančí twist v restauraci U Mazaného králíčka,“ zve do kina produkční Olga Svitáková.

Pokud půjdeme chronologicky, najdeme v přehlídce mezi dalšími mistrovskými díly režiséra, který je proslulý svébytným vypravěčským stylem a promyšlenými dialogy, také příběh letušky Jackie Brown (1997). „Tento v pořadí třetí Tarantinův snímek trochu zapadl. Přitom je to jeho nejlépe vyprávěný příběh, který je scénáristky velmi dotažený a precizní, a taky není moc tak chytrých a cool postav jako je právě letuška Jackie,“ uvedl Beránek.

Do pěti kapitol rozčleněný spaghetti western Hanebný pancharti (2009) je napínavý příběh o skupině židovských zabijáků ve službách americké armády v týlu německého nepřítele a odehrává se za 2. světové války. Tarantino scénář připravoval několik let a napsal ho ještě před uvedením prvního dílu Kill Bill. Naproti tomu samotný velkofilm dokončil za neuvěřitelných 11 měsíců, aby ho stihl uvést na festivalu v Cannes.

Osm hrozných (2015) je konverzační western natočený na 70 mm formát a odehrává se převážně v jedné místnosti. Atmosféru dokresluje hudba Ennia Morriconeho složená poprvé v Tarantinově tvorbě na míru filmu. Nahrávání hudby se odehrálo v Praze a osobně se účastnil také Tarantino. Morricone za hudbu získal Oscara, Zlatý Glóbus i cenu BAFTA za nejlepší původní hudbu. 

Pět tarantinovek v Biu Oko uzavírá všemi fanoušky netrpělivě vyhlížená novinka Tenkrát v Hollywoodu (2019). Děj se odehrává v roce 1969, kdy těhotnou manželku Romana Polanského bestiálně zavraždila skupina kolem Charlese Mansona. Jedná se tak o první Tarantinův film natočený podle skutečné události a filmem vzdává režisér hold Hollywoodu. Hlavními postavami jsou bývalá televizní hvězda Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) a jeho dlouholetý kaskadér a nejlepší přítel Cliff Booth (Brad Pitt), kteří se snaží najít si své místo v měnícím se filmovém průmyslu.

Celkem 782 minut Tarantina na plátně Bia OKO:

12.8. ve 20:30 - Osm hrozných (2015, 168 minut)

13.8. ve 20:30 - Jackie Brown (1997, 148 minut)

15.8. ve 20:30 - Hanebný pancharti (2009, 153 minut)

16.8. ve 20:30 - Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994, 154 minut)

 - termín promítání Tenkrát v Hollywoodu bude upřesněn (2019, 159 minut)