Hlas jako zvon, který obdivuje i královská rodina. Skotský objev Tom Walker přijede do Prahy

29.10.2019

Původem skotský zpěvák a skladatel Tom Walker patří k největším objevům posledních několika let. Letos obdržel cenu Brit Award pro začínající umělce a mezi jeho fanoušky patří královská rodina i  známý kuchař Jamie Oliver. V pražské Roxy představí 29. října 2019 nové album What A Time To Be Alive. Vstupenky (620 Kč) budou v prodeji od 26. července na fource.cz a u prodejců GoOut.cz a Ticketmaster.

Na seznam hudebníků, kterým bude patřit budoucnost, jej zařadila odborná veřejnost v anketě BBC Sound of 2018 a o rok později získal Tom Walker Brit Award v kategorii začínajících umělců. Za sebou nechal neméně úspěšné hudebnice Jorju Smith a Mabel. Jeho průlomový na Brit Awards nominovaný hit Leave A Light On se sta miliony zhlédnutí se stal jednou z nejúspěšnějších ostrovních skladeb roku 2018. Věnoval ji rodině kamaráda bojujícího se závislostmi.

Walkerovou největší hudební inspirací je Ed Sheeran. Po zhlédnutí Sheeranova televizního vystoupení se rozhodl věnovat se hudbě naplno. „Viděl jsem, jak to rozjel jenom s akustickou kytarou, lidi po něm šíleli. Ušel v hudební branži dlouhou cestu až na vrchol. Řekl jsem si, že když to zvládl on, tak proč bych nemohl já.. Vím, že musím makat, ale jen tak se nezastavím,“ zavzpomínal Walker pro  magazín Billboard.

V březnu letošního roku vydal hudebník debutové album What A Time To Be Alive, které doputovalo na vrchol ostrovní hitparády a stalo se nejprodávanějším debutem posledních dvou let: „Někteří lidé si myslí, že název mé desky je optimistický, jiní ho považují za opak. Záleží jenom na tom, jak ji chcete vnímat. Pro mě osobně je to velmi osobní deska, která reflektuje v jaké Anglii dnes žijeme,“ prozradil pro americký L'Officiel. Na albu hostuje skupina Rudimental a ve druhém singlu Now You're Gone můžeme slyšet zpěvačku Zaru Larsson. Ve videu k téže písni si zahrál známý herec a hudebník Michael Malarkey. Producentsky Walkerovi vypomáhali Jim Abbiss (Adele, Arctic Monkeys) nebo Steve Mac (Ed Sheeran). „Není to tak, že bych měl pocit, že bych sám nedokázal napsat dobrou skladbu, ale připadalo by mi to skoro nudné. Setkávání se s dalšími tvůrci a experimentování se skladbami byly na celé práci skoro to nejlepší,“ prozradil pro server Novinky.cz před svým letošním vystoupením na ostravských Colours.