Sam Mendes přichází s americkou epikou Lehmanova trilogie

25.7.2019
Milí přátelé divadla v kině,
 

dřív, než se stal Sam Mendes (Americká krása, Spectre, Skyfall) oscarovým filmovým režisérem, už ho uznával svět divadla – a NT Live nyní připomíná proč. Cyklus přenosů britského divadla do kin ukáže jeho další mimořádnou produkci. Americkou epiku Lehmanova trilogie, která vypráví o třech generacích rodiny a firmy, jejíž krach odstartoval v roce 2008 světovou ekonomickou krizi. V přímém přenosu bude hra k vidění už 25. 7. v kině Aero.

V úterý 15. října promítne stejné představení i Bio Central v Hradci Králové.

Hra s mezinárodním úspěchem

Úspěšný italský dramatik Stefano Massini zkoumal historii firmy Lehman Brothers tři roky a její vzestup a pád nakonec přetavil do eposu, který ve třech hodinách představí tři generace jedné rodiny. Hra začíná v polovině 19. století, kdy si tři synové německého židovského obchodníka založí v USA malou textilní firmu. Končí o víc než 150 let později krachem obrovského bankovního domu. Jeho působivé rozpitvání kapitalismu bylo přeloženo do více než deseti jazyků a s úspěchem se uvádělo v několika zemích včetně Česka (kde má dílo od května 2017 v repertoáru brněnské Divadlo Husa na provázku pod názvem Dynastie: Lehman Brothers). Do angličtiny hru s volnou formou, která se všude hraje s různým počtem herců, zadaptoval Ben Power, zástupce uměleckého šéfa National Theatre, jehož verzi Médeie uvádělo NT Live v roce 2014. 

Divadlo místo filmu

„Když firma Lehman Brothers v roce 2008 padla, zrovna jsem žil v New Yorku a fascinovalo mě, že za jeden víkend se několik lidí rozhodlo, že tu banku nechají zkrachovat, a tím odstartují globální ekonomickou krizi. Chtěl jsem o tomhle víkendu nejdřív natočit film. Pak jsem v Mexiku točil bodovku Spectre a četl v deníku Guardian nekrolog italského divadelního režiséra Luca Ronconiho, kde se psalo i o jeho poslední inscenaci, Lehmanově trilogii,“ vyprávěl Sam Mendes v National Theatre, jak se dostal k italské hře. „Je to příběh o tom, jak vznikala Amerika, který vypráví tři bratři,“ popisuje Power. „Lehmanova trilogie ukazuje, jak se může jednoduchá a krásná myšlenka během generací vyvinout do nekontrolovatelného mechanismu, který místo toho, aby lidem sloužil, je ovládá a ničí,“ říká Mendes.