Výstava Jana Jemelková - Tichá pozorovatelka - Galerie Caesar

16.7.2019 – 30.8.2019, 23:59

Galerie Caesar Olomouc
si vás dovoluje pozvat na výstavu Jana Jemelková - Tichá pozorovatelka

Vernisáž v úterý 16. 7. 2019 v 18:00

Výstavu vede Ivo Binder

Celoroční výstavní program Galerie Caesar je finančně podporován z grantu Ministerstva kultury ČR, města Olomouce a Olomouckého kraje.

Tak, jak tiše procházela tímto světem, tak tiše z něj Jana Jemelková před rokem odešla. Zanechala po sobě dílo, z jehož jemných faset můžeme tušit bohatství jejího vnitřního života. Její tvorba je stejně nenápadná, jakou byla i její autorka. Nikdy nechtěla ohromovat diváka lacinými efekty, ani excelovat formálně brilantními technikami, byť jimi díky svým vysokoškolským pedagogům (Prof. Martin Salcman, Prof. Jiří Bouda) dobře vládla. Její ambicí nebyla ani nápodoba a tvorba podle modelu. Přesto se dá říct, že její dílo vznikalo téměř vždy na základě konkrétního osobního prožitku a pozorování. Dovedla se těšit z viděných a prožitých maličkostí, které poté transformovala do svých výtvarných metafor. Nikdy nedopustila, aby její pohled a mysl byly trvale zastřeny stínem negace, nevraživosti a malomyslnosti. A to i přes těžkosti života (nebo možná právě „díky“ jim?), které jí osud nadělil.

Narodila se v Praze a vyrůstala v Českém Brodě. Ještě v gymnazijním věku mezi jejími zájmy převažovala hra na klavír. I když nakonec zvítězilo výtvarné umění, láska k hudbě jí zůstala a významně ovlivnila i její výtvarné myšlení.