Cesta za vínem i tajemstvím zlatého pokladu do Habánských sklepů

1.7.2019 – 31.10.2019, 23:59

Ve Velkých Bílovicích se psala vinařská historie už před více než čtyřmi staletími, kdy zde žili Habáni. Ti prosluli jako skvělí řemeslníci, a především výborní vinaři. Na Moravě postavili řadu sklepů a ten největší se dnes nachází ve vinařství Habánské sklepy. Vydejte se na výpravu za poznáním tajů vinařství a užijte si ji se sklenkou výborného vína v ruce.

Cena vstupenky: 150-200 Kč

Kdo byli Habáni

Reformní novokřtěnci se na jižní Moravu dostali díky pozvání Linharta z Lichtenštejna. Sami se nazývali "Hutterovi bratři" podle svého představeného Jacoba Huttera, ale na Moravě jim nikdo neřekl jinak než Habáni. Byli výborní řemeslníci, pověstná je jejich pestrobarevná keramika habánská fajans, prosluli ale hlavně jako skvělí vinaři. Na jejich vinařské umění, houževnatost, úctu k půdě a révě i pečlivý dohled na každou fázi výroby vína dodnes navazuje vinařství Habánské sklepy.

Habáni byli mírumilovní lidé, nenosili zbraně a byli proti jakémukoliv násilí. V případě nebezpečí se proto místo boje ukrývali, a jako dočasná útočiště jim sloužily v mnoha případech jejich vinné sklepy. „Habáni si své sklepy stavěli velmi důmyslně. Ten náš při pohledu zvenčí působil jako obyčejný malý sklípek, přitom měl ale ohromnou vnitřní kapacitu, která dokázala pojmout mnoho osob. Ve sklepě se nachází studna. Díky tomu mohl nabídnout útočiště i na větší počet dní, a to nejen pro Habánské, ale i pro jejich zásoby a zřejmě i některý dobytek, který s nimi nebezpečí přečkával,“ vypráví ředitel vinařství Josef Svoboda. 

Degustace s chutí čtyř staletí

S cílem šířit příběh Habánů dál sestavilo vinařství speciální prohlídkový program, který mohou výletníci navštívit celoročně, během léta i bez objednání. Do tajů a historie Habánských sklepů proniknou během devadesátiminutové prohlídky, která vede z vinotéky do vinařství, v němž si prohlédnou lisovnu i unikátní dřevěné vinifikátory. Dále pokračuje do dobového a moderního sklepa.

„Hosté během prohlídky nahlédnou do tajů i postupů moderní výroby vína a ochutnají výběr šesti přívlastkových vín ve vinotéce, kterou zdobí více než 3 500 lahví,“ říká ředitel vinařství. Kromě bílých odrůd lze degustovat červená vína, která patří díky poloze vinic k nejkvalitnějším na Moravě. V nabídce jsou i výjimečné vzorky, které lze ochutnat pouze v místní vinotéce. Při pěkném počasí si hosté mohou víno vychutnat na venkovní terase.

Zajímavostí vinotéky jsou i dřevěné sudy umístěné ve speciálním humidoru za sklem, v nichž zraje víno pro vlajkovou loď Habánských sklepů Zweigeltrebe barrique. Kromě nabídky pro jednotlivce, která zahrnuje prohlídky, degustace a prodej po skleničkách i lahvích, přináší vinařství také možnost řízených i volných degustací a možnosti pořádání soukromých akcí s občerstvením pro skupiny, a to až do počtu 60 osob.

Dobrodružná cesta za habánských pokladem

Nejen Velké Bílovice, ale i nedaleký Podivín a Lanžhot jsou spojeny s dávným působením Habánů. Všude tam pracovali a zanechali své stopy. Podle legend zde také měli ukrýt svůj zlatý poklad, který si nemohli odnést při rychlém opuštění Moravy v pobělohorské době. Dozvědět se ještě více o jejich legendě lze od letošního jara prostřednictvím hry geocaching. Habánské sklepy poblíž těchto míst ukryly tři tajemné schránky poodkrývající jejich historii.
O novokřtěncích, jak se jim také přezdívalo, toho víme mnoho. Jejich příběh je hezký, a proto se o něj rádi podělíme, jak v rámci prohlídek ve vinařství, tak i nyní prostřednictvím geocachingu,” uzavírá Josef Svoboda. 

Skupinové i firemní prohlídky a degustace je možné sjednat na www.habanskesklepy.cz, prostřednictvím e-mailu [email protected] nebo na telefonních číslech 519 504 280, 733 148 280.

Otevírací doba vinotéky:

Červenec–srpen: út–čt 11.00–19.00 hod. | pá–so 11.00–20.00 hod. | ne 10.00–15.00 hod.

Září: út–čt 11.00–20.00 hod. | pá–so 11.00–20.00 | ne 10.00–15.00 hod.

Říjen: út–so 10.00–18.00 hod. | ne 10.00–15.00 hod.

Pravidelné prohlídky s degustací (bez objednání):

Červen: út–pá 14.00 hod., so 13.00 hod. a 15.00 hod.,

Červenec-srpen: út–čt 14.00 hod., so 13.00 hod. a 15.00 hod.

Září-říjen: út-pá 14.00 hod., so 13.00 a 15.00 hod

Délka prohlídky je 90 minut, ceny za prohlídku s degustací 3 vzorků vín je 150 korun

6 vzorků vín 200 korun. Individuální akce jsou po objednání možné celoročně.

Adresa: 

Vinařství Habánské sklepy
Čejkovská 1324
691 02 Velké Bílovice
Tel.: 519 346 233

www.habanskesklepy.cz