Zbigniew Namysłowski přijede do Prahy koncertem oslavit své 80. narozeniny

9.9.2019, 19:30 – 21:00

Saxofonista, ale také flétnista, trombonista, pianista, violoncellista a skladatel Zbigniew Namysłowski patří k největším osobnostem, které dala světovému jazzu polská scéna. Už v roce 1964, kdy se o tom našim muzikantům ani nesnilo, vydával album Lola u velkého britského labelu Decca.

Cena vstupenky: 250 Kč

Dodnes baví příznivce historkou, jak jeho kvarteto tehdy pro obal desky zachytil ten samý fotograf v té samé značce svetrů, ve kterých pózovali pro snímek na přebálku svého debutu u stejné gramofirmy i jistí začínající Rolling Stones.

Namysłowski svůj talent opravdově rozvinul na počátku 60. let s přechodem na altsaxofon a k novým formám jazzu. V roce 1962 si zahrál na legendárním americkém festivalu v Newportu a poté doslova na celém světě. Slavná je i jeho spolupráce na albu Astigmatic (1966) krajana Krzysztofa Komedy.

Žánrově se přitom Namysłovski nijak neomezoval. V roce 1970 se podílel například na prog rockovém a fusion projektu Enigmatic zpěváka a varhaníka Czesłava Niemena. Během pobytu v USA na sklonku 70. let hrával například s Michałem Urbaniakem, který se tehdy věnoval fusion a R&B. Do vlastní tvorby rád promítá i prvky hudby lidové.

Naposledy koncertoval Zbigniew Namysłowski v Praze v roce 2008. Už byl nejvyšší čas na návrat.

Současnou sestavu Zbigniew Namysłowski Quintet tvoří samozřejmě mladší, ovšem mimořádně zdatní a dávno zkušení muzikanti. Trombonista Jacek Namysłowski (*1982) platí také za úspěšného kapelníka vlastního kvinteta,

Sławek Jaskułke (*1979), vyhledávaný pianista, producent i skladatel filmové a divadelní scénické hudby, bubeník Dawid Fortuna (*1988), považovaný za velký talent a kontrabasista Andrzej Święs (*1979), který se může pochlubit doprovázením Lee Konitze nebo spoluprací s polským saxofonistou Piotrem Baronem.

Zbigniew Namysłowski Quintet vystoupí se svým kvintetem 9. září 2019 ve Velkém sále pražské Novoměstské radnice.