Zoologická zahrada v Liberci se pyšní titulem nejstarší zoo v České republice

26.6.2019 – 31.12.2019, 23:59

Už v roce 1902 založil v místech současné zahrady tehdejší ornitologický spolek veřejnou voliéru, ke které později přibyl ptačinec a výběh pro srnčí zvěř. Postupně se rozrůstající zookoutek byl roku 1904 oficiálně prohlášen za zoologickou zahradu, která se dnes může pochlubit světovou úrovní.

 Je to jediná zoo v Čechách, kde se můžete podívat například na primáty mangabeje žlutobřiché nebo paviány pláštíkové. K vidění je tu také unikátní kolekce vzácných dravých ptáků a čtyři největší druhy evropských sov. Návštěvníky samozřejmě nejvíce zajímají sloni, žirafy, lachtani nebo surikaty.  Celkově tu má domov téměř 900 zvířat ze 160 různých druhů, z nichž většina patří mezi ohrožené živočichy.

Zdá se vám, že to všechno nemůžete zvládnout za jednu návštěvu? Nemusíte se bát, prohlídková trasa má zhruba 3 kilometry a hravě ji zvládnete i s malými dětmi. A jestli vás i tak rozbolí nohy, můžete si odpočinout v cukrárně Čapí hnízdo, kterou najdete v nejstarším domku z roku 1906, kde kdysi sídlil ředitel a správa zoo. Pokud si to správně načasujete, každou celou hodinu se v průčelí čapího hnízda spouští takzvaný ptačí orloj, který představuje šest zpěvných ptáků původním domovem v jihovýchodní Asii, kteří jsou na pokraji vyhubení.

Zahrada má otevřeno po celý rok a krásná je v každém ročním období. Před návštěvou doporučujeme ověření aktuální otvírací doby a výše vstupného na www.zooliberec.cz.