Léto v trojské botanické zahradě s kulinářskými zážitky i s vůní květin

1.7.2019 – 31.8.2019, 23:59

Za letním dobrodružstvím nemusíte jezdit do exotických krajin. V trojské botanické zahradě můžete během pár chvil procestovat doslova celý svět. Při prázdninové prohlídce zahrady zapojíte všechny smysly, projdete se hmatovým chodníčkem z přírodních materiálů, zaposloucháte se do zvuků včelího úlu a prozkoumáte i zdánlivě neviditelné detaily rostlinných struktur. Vaše chuťové pohárky potěší nabídka letních festivalů.

13. a 14. července se v prostoru rozkvetlé Ornamentální zahrady budou snoubit rostliny s nabídkou vybraných specialit. Víkend 17. a 18. srpna bude patřit pivu. Krásu rostlinného těla přiblíží výstava makrofotografií, kterou budete moci obdivovat ve venkovních expozicích  od 13. července do 20. srpna. Areál zahrady je během července a srpna otevřen denně od 9.00 do 19.00 hodin, skleník Fata Morgana je v pondělí pro veřejnost uzavřen.

Kam jinam vyrazit v létě za odpočinkem než do přírody? Botanická zahrada v pražské Troji zve k prohlídce rozkvetlých expozic i k odpočinku ve stínu stromů. Nechybí ani program pro celou rodinu. Léto bude ve znamení chutí, vůní a krásy rostlinného těla. „V loňském roce si trojskou botanickou zahradu v období července a srpna prohlédlo padesát tisíc návštěvníků. I tentokrát jsem pro ně připravili bohatý program. Novinkou jsou smyslová zastavení, která umožní seznámit se s rostlinným bohatstvím všem návštěvníkům včetně
těch se specifickými potřebami,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Navštivte nejsušší oblasti naší planety

Ani během prázdnin se návštěvníci v trojské botanické zahradě nudit nebudou.
Až do 21. července mohou navštívit výstavu kaktusů a dalších sukulentních rostlin, kterým sluneční žár ani sucho vůbec nevadí. Dozvědí se, že mezi sukulentní rostliny patří nejen kaktusy, agáve, aloe či tlustice, ale i příbuzní révy vinné, pampelišky nebo tykví. Tradiční výstava se koná v expozici Svět sukulentů denně od 9.00 do 19.00 hodin. Poradenská služba a prodej rostlin bude probíhat do 7. července.

Zahrada všemi smysly

Trojská botanická zahrada 22 let připravovala výstavy pro všechny smysly, kde přibližovala různé aspekty přírody netradičním způsobem i návštěvníkům se specifickými potřebami. Tentokrát se výstava přesouvá z výstavního sálu do otevřeného prostoru venkovních expozic. Od 1. července do 31. srpna obohatí prohlídku rozkvetlé zahrady smyslová zastavení, kde si zájemci mohou testovat svůj čich, hmat či sluch nebo si vyzkoušet hru na nevšední hudební nástroj – lithofon.

Krása rostlinného těla zblízka

Celoroční téma krásy rostlinného těla se promítne do letní výstavy fotografií osvěžující prázdninový čas. Makrofotografie rostlinné říše zachycující zajímavé úhly pohledu a překvapivé momenty, u kterých stojí za to se zastavit, přiblíží návštěvníkům svět rostlin v neobvyklých podobách od 13. července do 20. srpna v areálu venkovních expozic.

Potěšte své chuťové pohárky během food festivalů

Léto je obdobím oblíbených food festivalů a kulinářských akcí. Trojská botanická zahrada tentokrát připravila dvě akce, které propojí prostředí rozkvetlé zahrady s gastronomickými zážitky. Návštěvníci mohou využít travnatých ploch v Ornamentální zahradě k uspořádání pikniku s přáteli, užít si chladivý stín stromů, nebo posedět se sklenkou vína na vinici sv. Kláry  a obdivovat výhled na krásy Prahy.

Víkend 13. a 14. července bude patřit květinám a gastronomickým zážitkům pod taktovkou Markéty Hrubešové a floristky Ing. Kláry Franc Vavříkové. „Po celý víkend budou moci návštěvníci ochutnat širokou nabídku specialit, chybět nebudou mexické či vietnamské speciality i netradiční rolovaná zmrzlina. Vyzkoušet bude možné i extrémní kuchyni Brouk na talíři. Představí se rovněž Kafe Mělník i Minipivovar Němý Medvěd, které jsou uvedeny v nové knize Lukáše Hejlíka Gastromapa 365,“ zve do trojské botanické zahrady produkční akce Jindřiška Hejtyková.

Milovníci piva by si v srpnu neměli nechat ujít Pivní festival v rozkvetlé Ornamentální zahradě. Rozmanitá nabídka malých pivovarů spojená s doplňujícím sortimentem jídel i lahůdek, veselá muzika a příjemná atmosféra čekají návštěvníky během víkendu 17. až 18. srpna. Program zpestří i rostlinná kulinární show s degustací.

Obdivovatelé rostlin se mohou zahradou projít v doprovodu odborníků během sobotních komentovaných prohlídek. 20. července představí kurátor Petr Hanzelka letní trvalky, 27. července kurátorka Klára Lorencová zájemce seznámí s užitkovými rostlinami Nového světa a 10. srpna kurátorka Alena Nováková přiblíží kolekci letniček. Prohlídky se konají vždy od 14.00 a 16.00 hodin, jsou v ceně vstupného do venkovních expozic, rezervace není nutná.