10. ročník mezinárodního festivalu Hudební léto Kuks

22.6.2019 – 17.8.2019, 23:59

Od 22. června do 17. srpna 2019 se bude konat jubilejní 10. ročník mezinárodního festivalu Hudební léto Kuks. Na pěti sobotních koncertech konaných v kostele Nejsvětější Trojice v Kuksu od 18:00 hodin se představí řada špičkových interpretů – mezzosopranistka Dagmar Pecková, Collegium 1704, houslista Jan Mráček, Český filharmonický sbor Brno, italský klarinetista Claudio Mansutti, polský varhaník Wacław Golonka a další. Vedle novodobé premiéry skladby Stephana Sailera z kukského archivu zazní i světová premiéra skladby pedagoga Pražské konzervatoře doc. Eduarda Douši.

Festival zahájí 22. června mezzosopranistka Dagmar Pecková a varhaník Pavel Svoboda. Hlavní částí programu bude provedení Biblických písní Antonína Dvořáka. Autory dalších skladeb budou Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Charles Gounod, Léon Boëllmann a Sigfrid Karg-Elert.

Sólistkou druhého koncertu 6. července bude sopranistka Helena Hozová, která vystoupí spolu se souborem Collegium 1704 a jeho uměleckým vedoucím Václavem Luksem. V programu sestaveném převážně z děl 18. století bude možno slyšet i novodobou premiéru árie Rosa mystica milosrdného bratra Stephana Sailera (1741 – 1814) z kukského archivu. Provedeny budou také triové sonáty Johanna Sebastiana Bacha, Georga Friedricha Händela a Pietra Antonia Locatelliho, dále pak kantáty Sento nel sen combattere Francesca Gaspariniho a Armida abbandonata Georga Friedricha Händela.

Houslista a koncertní mistr České filharmonie Jan Mráček zahraje na třetím koncertu 20. července sólové skladby Johanna Sebastiana Bacha, Niccolò Paganiniho, Eugèna Ysaÿe a Fritze Kreislera. V rámci koncertu je zařazen i ojedinělý dramaturgický počin. Polský varhaník Wacław Golonka přednese ve světové premiéře skladbu Phantasia Kuksensis de Virtutis a Fuga baroque pro varhany sólo, která vznikla na objednávku festivalu Hudební léto Kuks na téma jedné ze šporkovských árií (Hubertská árie) a autorem je docent Eduard Douša (*1951), pedagog Pražské konzervatoře a Ústavu hudební vědy Filozofické fakulty Karlovy univerzity. Sólové varhany uslyšíte dále ve skladbách starých polských mistrů, Františka Xavera Brixiho a Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Společnou závěrečnou skladbou bude Romantický kus č. 1 Antonína Dvořáka.

Sólistou čtvrtého koncertu 3. srpna bude italský klarinetista Claudio Mansutti, který vystoupí spolu se souborem Apollon Quartet. Vedle Overtury z oratoria Mesiáš Georga Friedricha Händela a Smyčcového kvartetu C dur op. 5 Františka Xavera Richtera zazní v závěru Klarinetový kvintet Wolfganga Amadea Mozarta.

Festival zakončí 17. srpna sopranistka Marta Reichelová, altistka Lucie Hilscherová, Český filharmonický sbor Brno, Czech Virtuosi a dirigent Petr Fiala. Společně provedou nejprve moteto pro soprán a komorní orchestr Exsultate jubilate, KV 165 Wolfganga Amadea Mozarta a následně Stabat Mater f moll pro soprán a alt sólo, ženský sbor a komorní orchestr od Jana Křtitele Vaňhala.

Festival pořádá Královédvorský chrámový sbor z.s. spolu se správou hospitálu Kuks a  koná se pod záštitou kardinála Dominika Duky a hejtmana Královéhradeckého kraje Jiřího Štěpána. Finančně jej podpořilo Ministerstvo kultury, Královéhradecký kraj a město Dvůr Králové nad Labem. Rezervace vstupenek je možná prostřednictvím mailu [email protected]. Více informací naleznete na www.hudebniletokuks.cz.

Přehled koncertů festivalu:

sobota 22. 6. 2019 v 18:00 – zahajovací koncert festivalu

Dagmar Pecková – mezzosoprán

Pavel Svoboda – varhany

S. Bach, W. A. Mozart, Ch. Gounod, L. Boëllmann, A. Dvořák a S. Karg-Elert


sobota 6. 7. 2019 v 18:00

Helena Hozová – soprán

Collegium 1704

Václav Luks – dirigentS. Bach, G. F. Händel, F. Gasparini, P. A. Locatelli

novodobá premiéra skladby S. Sailera z kukského archivu


sobota 20. 7. 2019 v 18:00

Jan Mráček – housle

Wacław Golonka – varhany

S. Bach, N. Paganini, F. Mendelssohn-Bartholdy, E. Ysaÿe, F. Kreisler a další

světová premiéra skladby Eduarda Douši

 

sobota 3. 8. 2019 v 18:00

Claudio Mansutti – klarinet

Apollon Quartet

F. Händel, F. X. Richter, W. A. Mozart

 

sobota 17. 8. 2019 v 18:00 – závěrečný koncert festivalu

Marta Reichelová – soprán

Lucie Hilscherová – alt

Český filharmonický sbor Brno

Czech Virtuosi

Petr Fiala – dirigent

A. Mozart, J. Kř. Vaňhal