Vonná stezka – svatojánské byliny

22.6.2019

od 16.00 do setmění
Expozice Stráň

Milujete vůni letních bylin? Láká vás tajemství pohanských tradic našich předků? Pak si nenechte ujít otevření dalšího zastavení Vonné stezky. V sobotu 22. června od 16.00 hodin do setmění vás čeká bohatý program pro celou rodinu plný magie svatojánských bylin. Oslavte letní slunovrat v Troji!

Otevíráme pro vás novou expozici magických rostlin s důrazem na byliny spojené se svatojánským kultem. Během odpoledne proběhne bohatý program aktivit pro celou rodinu. Dozvíte se mnoho zajímavostí o tradičních oslavách léta a rostlinách s nimi spojených. Léto má narozeniny, ať žije léto!

Naši předkové věřili, že v období letního slunovratu, kdy se k nám slunce navrací a přináší více světla, tepla a energie, je příroda nabita zvláštní magickou mocí. V předvečer svátku Jana Křtitele (24. června), který časově pohanské tradici odpovídá, sbírali lidé léčivé, aromatické i jinak atraktivní rostliny. Svatojánskou tradici a oslavy letního slunovratu připomene i letošní zastavení Vonné stezky, která vzniká ve spolupráci s paní Petrou Hlavatou. V sobotu 22. června slavnostně otevřeme novou expozici magických rostlin, a to formou komentovaného kurátorského provázení od 14.00 a 16.00 hodin. Odhalena bude rovněž umělecká skulptura od měditepce Vojtěcha Jiráska symbolizující Slunce, která se ve večerních hodinách rozsvítí svatojánským ohněm,“ říká Klára Lorencová, kurátorka exotických užitkových rostlin Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Během odpoledne proběhne bohatý zábavný a vzdělávací program pro celou rodinu. Návštěvníci si připraví svatojánský vonný prach či bylinnou čajovou směs, seznámí se s tradičními obyčeji. Děti se mohou těšit na zážitkovou cestu za zlatým kapradím a dílny, kde si vyrobí lampičky – svatojánské broučky. Po setmění na všechny čeká zapálení svatojánského ohně a další překvapení.

Vonná stezka v botanické zahradě prostřednictvím několika zastavení postupně přibližuje fascinující svět aromatických rostlin. Vzdělávací projekt zaměřený na čich odstartovala již v roce 2016 výroba parfému Fata Morgana No. 1. Ten v našem skleníku vznikl, zrál a byl slavnostně pokřtěn v lednu 2018. V červnu loňského roku proběhla akce věnovaná vonným růžím. V dalších letech se můžete těšit i na vonné zastavení věnované vinné révě 
a vínu nebo biblickým rostlinám.