Česká účast na XXII. Trienále Miláno

1.3.2019 – 1.9.2019, 23:59

XXII. Trienále v Miláně Broken Nature: Design Takes on Human Survival
Pallazzo dell´Arte 1.3.2019 – 1.9.2019

Out of Power Tower 
Kurátor: PhDr. Iva Knobloch
Tým: Krištof Kintera a tým, Rastislav Juhás, Josef Fruhauf, Richard Wiesner, Matěj Al Ali, Martina Nosková

Lithopia
Kurátor: PhDr. Iva Knobloch
Tým: koncept Denisa Kera a Petr Šourek, designer Eva Holá, fotograf Jan Hrdý, instalace a 3D tisk Jaroslav Svítek, blockchain development Denisa Kera a Yair Reshef, satelitní snímky Mateusz Kraiński a tým

Česká expozice patří dvěma projektům: Out of Power Towera Lithopia. Oba kriticky reagují na problém kolonizace nerostného bohatství. Projekt Ouf of Power Tower Krištofa Kinterya jeho týmu reflektuje strmě vzrůstající, nezastavitelnou spotřebu energie, vyčerpání minerálních zdrojů, které jsou skryté v bateriích. Jeho 4,2 m vysoký objekt z vybitých baterií s příznačným názvem Out of Power Tower fyzicky zpřítomňuje apokalyptickou krajinu, kterou zanechává drancující přístup člověka ke svému prostředí. Krištof Kintera a jeho tým baterie dále zpracovávali, rozřezávali, zkoumali jejich útroby. Kontrast reklamního blyštivého povrchu baterií, kterými výrobci lákají konzumenty, s jejich vyhořelým vnitřkem poukazuje na to, že šťastný civilizační komfort je vykoupen devastací země a jejího podloží. Out of Power Tower je i metaforou chování technologií jako přírodního vitálního organismu, jehož bujení prorůstá do lidského života.

Druhý projekt ukazuje na sedmi obrazovkách slunný den v Lithopii.Chování Lithopanů je na první pohled zvláštní. Rozmáchlá, dlouhotrvající gesta, obrovská objetí. Veškerý život v Lithopii totiž sledují satelity a Lithopané před tváří satelitů uzavírají své smlouvy, sňatky, přátelství. Kontakty se automaticky zanášejí do blockchainu a každý společenský kontakt je tak v Lithopii digitálním  kontraktem. Lithopia je příkladem toho, jak technologie mění chování a myšlení lidí.  Všudypřítomný 3D tisk – Lithopané mají 3D tiskárnu v každé domácnosti – ovlivňuje jejich řeč a hudbu, tisknou vše včetně kryptoměny, LiCoinu. 3D tiskárna je v Lithopii nejoblíbenějším hudebním nástrojem. Hraje i jejich hymnu – Carmagnolu, první revoluční i kontarevoluční píseň. Polyekránová projekce na sedmi obrazovkách tak podává parodický obraz „smart village“, chytré vesnice a jejích sice alternativních, ale satelity kontrolovaných obyvatel.