Studio Hrdinů zve na dva hudební večery

12.6.2019, 20:00 – 21.6.2019, 21:00

Studio Hrdinů uvede v červnu dva hudební večery. Již desáté výročí slaví společný projekt hudebníka Michala Rataje a básníka Jaromíra Typlta Škrábanice.

Zvuky computeru, hlasu a dalších nástrojů tak rozezvučí Studio Hrdinů 12. června od 20 hodin. O večírek ke konci 7. sezóny Studia Hrdinů 21. června se postará Monika Načeva a DJ Tentato s jejich projektem Průvan v hlavě, hrát budou na popředí živého klipu Mise Fiží a Fiží/Imprinted (Hanka Poislová, Veronika Drahotová, Petra Gupta Valentová). Načeva zároveň představí svůj nový projekt s Markétou Dvořákovou-Ptáčníkovou (LO/VE) a Davidem Kabzanem (Rány těla).

Škrábanice je jako zvláštní útvar na pomezí hudby a poezie vychází z představy „vznikajícího rukopisu“, od prvních zběžně naškrábaných náčrtků až k souvislému textu. Zvuky, které Michal Rataj vytváří v computeru, doplňuje Jaromír Typlt svým hlasem, ale také hrou na hudební nástroje (bezpražcová baskytara, niněra) a ozvučené nalezené předměty. Setkání obou dvou autorů má povahu improvizace, kterou Michal Rataj živě uvádí do prostoru čtyřkanálového zvuku.

Hosté přizvaní k výroční performanci ve své vlastní tvorbě propojují slovo a zvuk, velmi často i ve formě radioartových kompozic. Potkáte zde například Pavla Novotného, známého například svou Tramvestií, Miroslava Tótha, skladatele pracujícího mj. se zvukovými básněmi a Jana Trojana, hudebního skladatele a sound designéra.

Studia Hrdinů je ideálním místem pro tuto příležitost. Oba autoři zde mají své projekty – Michal Rataj se tu hudebně podílí na představení Molyneuxova otázka v režie Katharina Schmitt a Jaromír Typlt alternuje v jedné z rolí představení O slavnosti a hostech také v režii Katharina Schmitt.

Škrábanice (anglicky jako Scribbles, německy Kritzeleien) vzhledem ke svému rozpětí mezi hudbou a poezií zazněla během těch 10 let jak v kontextu hudebním a zvukovém (festivaly Audio Art v Krakově, 2009, Contempuls v Praze, 2010, vs. Interpretation v Praze, 2014), tak literárním (festivaly Poesie in Bewegung v Liberci, 2014, Ars poetica, Zábřezí u Ježkova, 2016, Prague Microfestival, 2017, nebo doprovodný program k české účasti na Knižním veletrhu v Lipsku, 2019).