(NE)ROZUMÍM TI

16.3.2019 – 23.6.2019, 23:59

Slavnostní zahájení unikátní školní výstavy věnované problematice specifické edukace autistických žáků se uskuteční v úterý 19. března od 15 hodin v Mramorovém sále vsetínského zámku. Na programu je vystoupení žáků Základní školy, Mateřské školy a Praktické školy Vsetín.

Výstavu pořádá Základní škola, Mateřská škola a Praktická škola Vsetín ve spolupráci s Muzeem regionu Valašsko a Fakultou multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Univerzitní asistenti se tvůrčím způsobem zapojili do realizace výstavy: MgA. Daniel Krcha natočil filmový dokument o škole a Ing. arch. Kamil Koláček navrhl instalaci výstavy a graficky zpracoval její propagační tiskoviny a výstavní panely.

Myšlenka zrealizovat výstavu o výchově a vzdělávání žáků s postižením autistického spektra (PAS) se na Základní škole, Mateřské škole a Praktické škole Vsetín zrodila na konci roku 2017. V té době již rok probíhala práce na časosběrném fotografickém dokumentu asistenta školy Jaroslava Staňka, který citlivým okem fotografa zachycoval školní život šesti žáků autistické třídy. Pedagožka této speciální třídy Mgr. Jitka Orságová se ujala edukační stránky výstavy. Ve spolupráci s dalšími svými kolegy pro výstavu připravila nejen textové informační panely, ale i didaktické pomůcky a náplň tzv. aktivizujících koutků, které do výstavy vnášejí interaktivní rozměr.

Cílem autorů a realizátorů výstavy je poskytnout pravdivý pohled na vzdělávání autistických žáků a přispět tak k nápravě obecně zkresleného povědomí o autismu. Ředitel školy Mgr. Roman Třetina k tomu dodává: Prostřednictvím této výstavy tedy chceme otevřít veřejnosti okno do života naší školy, našeho úsilí a ukázat, že sledujeme nejlepší zájem dítěte, prioritu jeho vzdělávání s možností se začlenit do společenského života. Rádi bychom touto cestou také sdělili, že „kde je vůle, tam je i cesta“ – tedy cesta k vzájemnému porozumění a pochopení, a chtěli bychom dát rodičům a blízkým těchto dětí naději, že nic není nemožné! Mladí autisté jsou lidé, kteří mají srdce na dlani a prožívají své každodenní radosti i trápení jako my všichni ostatní…

Koordinátor
Mgr. Olga Mehešová / kurátor-historik umění