Výstava fotografií SIBIŘ

4.6.2019 – 31.8.2019, 23:59

Vydejte se s námi na cestu po východní Sibiři. Představíme vám velkoformátové fotografie z oblasti Krasnojarského kraje, zejména pak z městečka Motygino, vesnic Ordzhonikidze, Kamenka a řeky Angara.

Cena vstupenky: dobrovolné Kč

Něco o autorovi:

Jan Vermouzek se narodil v roce 1979 v Brně, kde žije a pracuje. Od roku 2007 studoval na Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě, obor tvůrčí fotografie, který absolvoval roku 2012. Pracuje jako IT specialista se zaměřením na počítačové sítě. Ve své volné fotografické tvorbě se věnuje hlavně černobílému dokumentu, je držitelem několika cen CzechPressPhoto v kategorii každodenní život. V roce 2017 absolvoval magisterské studium na Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě - souborem Sibiř ukončil svá studia na ITF.

Fotografie vznikaly v létě roku 2016 na území východní Sibiře v oblasti Krasnojarského kraje, zejména pak v městečku Motygino, vesnicích Ordzhonikidze, Kamenka a na řece Angara.

Autor uvádí: „Po roce 1990, kdy došlo ke změně režimu a následně státního uspořádání, se v této oblasti rozpadla státem řízená infrastruktura. To mělo za následek zhoršení ekonomické situace zdejších obyvatel, lidé pak byli odkázáni pouze sami na sebe. Pro podstatnou část z nich se staly přírodní zdroje rozlehlé Sibiře přilepšením a někdy i základním zdrojem obživy. Životodárnou tepnou je zde řeka Angara, poskytující obživu hlavně rybolovem, je i důležitou dopravní cestou pro splavované dřevo z lesů či pro povrchově těžené uhlí. Lesy kromě dřeva poskytují i množství zvěře, častý je například lov medvědů. Život zde není lehký, plody přírody jej činí o něco snesitelnějším, ovšem lidé si z přírody berou víc, než jim bude schopna dlouhodobě poskytovat.

 

Vstupné: Dobrovolné