Mezinárodní hudební festival Dobršská brána - brána do světa hudby

16.8.2019, 16:00 – 17.8.2019, 22:00

Festival Dobršská brána ve svém třetím roce opět nabídne osvěžující vhled do světa soudobé hudby bez dramaturgických kompromisů a formálního žánrového zařazení interpretů. Ti ve tvorbě, kterou představí, volně přechází mezi žánry a kombinují prvky lidové hudby s jazzem a komorní hudbou. Tomu odpovídá i konkrétní dramaturgie festivalu a jeho motto "Brána do světa hudby".

Cena vstupenky: 200-1400 Kč

Jednotícím prvkem třetího ročníku festivalu jsou zpěvačky a zpěváci, resp. jejich hlasy. Ty uslyšíme v různých kombinacích, ve volné improvizaci. Zazní lidové písně, skladby, komponované na odkazu národního folkloru i kompozice určené přímo pro ty které konkrétní interprety nebo interpretky. V doprovodu známých českých či zahraničních muzikantů a uskupení se představí ženské a mužské hlasy ve skladbách barokních, středověkých a renesančních, ale také hlasy, pracující s jazzovou improvizací a národními lidovými písněmi (např. Norsko, Japonsko, Senegal, ČR), prostor dostanou představení improvizace, intonace a celkové hudební pohotovosti. Bude znít hudba a zpěv staré i zcela současné, aktuální, vznikající právě v okamžiku vystoupení.
Festival navazuje a zapadá do celosvětového trendu hledání nových souvislostí mezi tradiční, klasickou a soudobou hudbou a vytváří tak svým charakterem jedinečnou hudební událost, která by na české hudební scéně těžko našla srovnání. Festival současně dává nový impulz k setkávání světových hudebníků a českého publika na místě pro mnohé návštěvníky netradičním, přesto s dlouhou tradicí a to také hudební, přesto však mimo tradiční české metropole. Důkazem skutečnosti, že zaměření festivalu bylo vykročení tím správným směrem je úspěch minulého ročníku podpořený hudebními ohlasy ze strany publika a recenzemi hudebních kritiků, na kterém se v průběhu dvou dnů posluchačům představili interpreti z 10 zemí, mezi nimi např. z Norska, Švédska, Nizozemska, Japonska, USA, Německa, Rakouska, Polska.
Jednotlivé koncerty festivalu se uskuteční na různých místech Dobrše. Komorní koncerty budou v kostele Zvěstování Panny Marie, některá vystoupení v areálu tvrze a zámku, jiná u kaple sv. Jana a Pavla. Posluchači i hudebníci se tak seznámí s Dobrší a jejími památkami zblízka.
Program:
• První den - pátek 16. 8. 2019
o 15:30 - Den první_Festival Dobršská brána - brána do světa hudby
o 16:00 - Milli Janatková Trio na MHF Dobršská brána 2019
o 17:30 - Beata Hlavenková na MHF Dobršská brána 2019
o 19:00 - Karin Nakagawa na MHF Dobršská brána 2019
o 20:30 - Potter, Abramovich, Valent _ Dowland project na MHF Dobršská brána
o
• Druhý den - sobota 17. 8. 2019
o 11:00 - Den druhý_Festival dobršská brána - brána do světa hudby
o 13:30 - HLASkontraBAS Oktet na MHF Dobršská brána 2019
o 14:30 - Matthias Schriefl & Simon Rummel na MHF Dobršská brána 2019
o 16:00 - Trio Mediæval & Arve Henriksen na MHF Dobršská brána 2019
o 17:30 - Marta Kloučková Quintet na MHF Dobršská brána 2019
o 19:00 - Zsuzsanna Varkonyi Trio na MHF Dobršská brána 2019
o 21:00 - Trio Reijseger Fraanje Sylla na MHF Dobršská brána 2019

žánr: jazz, alternativní hudba, stará hudba
pořadatel: Sdružení pro obnovu Dobrše,z.s.
místo konání: Dobrš zámek, kostel, zvonice