Indický festival v Hudebním divadle Karlín

24.6.2019, 19:00 – 23:00

Indická ambasáda ve spolupráci s Indickou státní radou pro kulturní vztahy představí svou národní kulturu českým divákům. Indický festival se uskuteční 24. června v Hudebním divadle Karlín. Hlavní součástí programu budou ukázky klasických tanců..

Tanec Kathak vypráví mýty a legendy staré Indie. Jde o jednu z nejstarších dochovaných tanečních technik, která dodnes překvapuje svojí živelnou energií, dynamikou a rytmickými formami.

Bharatanatyam je původně chrámový tanec, pochází z jihoindického státu Tamilnádu, začátkem 19. století byl přesunut z chrámů na královský dvůr. Hlavními výrazovými prostředky jsou gesta rukou a pohyby očí. Je doprovázen klasickou karnatickou hudbou.

Tanec Kathakali je typický tanečníky se svými bohatými kostýmy a výrazným nalíčením, díky kterému jsou zapsáni v Guinessově knize rekordů. Stali se symbolem jihoindického státu Kerala a jižní Indie vůbec. Pravidla pro hudbu, pohyby a mimiku nejsou o nic jednodušší, než komplikované obrazce zdobící tváře tanečníků. Herecké umění kathakali je fyzicky i psychicky nesmírně náročné a vystupují při něm pouze muži.

Indický festival v Hudebním divadle Karlín

Praha, Hudební divadlo Karlín, www.eoiprague.gov.in