VZPOMÍNKOVÁ AKCE K UCTĚNÍ OBĚTÍ HOLOCAUSTU

26.5.2019, 16:00 – 17:00

Městské kulturní středisko Třebíč připravilo na neděli 26. května 2019 v Zadní synagoze vzpomínkovou akci k uctění památky židovských obyvatel Třebíče a okolí, jejichž životy byly zmařeny v koncentračních a vyhlazovacích táborech.

Vzpomínkové setkání zahájí v 16 hodin studenti Gymnázia Přírodní škola z Prahy, kteří v rámci vlastního projektu Terezínská štafeta představí zhudebněné texty z terezínských časopisů Vedem a Rim-Rim-Rim.

V 17 hodin bude následovat přibližně půlhodinová procházka se zastávkou u nově položených Kamenů zmizelých. Pět z nich bude letos umístěno v židovské čtvrti v ulicích Subakova, Blahoslavova a Leopolda Pokorného, a to pro Lea Brauna, Terezu a Elišku Braunovy, Otto Neumanna a Linu Wittmannovou, a tři na Karlově náměstí - Anně a Bedřichovi Polnauerovým a Else Subakové.

V květnu 1942 byly z Třebíče vypraveny dva transporty do terezínského ghetta. V prvním transportu s označením Av odjelo 18. května 720 Židů, v druhém s označením Aw o čtyři dny později bylo 650 Židů. Osvobozených z nich bylo šedesát osob.