Premiéra filmu Voyager v Planetáriu

17.5.2019

Vydejte se s vesmírnými sondami Voyager na putování za nekonečnem. V roce 1977 odstartovaly ze země dvě kosmické sondy Voyager. Mířily ke vzdáleným planetám sluneční soustavy – plynným obrům Jupiteru a Saturnu. Voyager 2 pokračoval k Uranu a Neptunu, ledovým obrům na periferii, jež nikdy předtím, ani nikdy potom žádná jiná vesmírná sonda nenavštívila a nezkoumala.

Po splnění své planetární mise byly oba Voyagery nasměrovány do meziplanetárního prostoru. Sondy dodnes pracují, vysílají vědecká data a míří ke hvězdám. Chcete-li se o cestě věčných poutníků dozvědět více, vydejte se do pražského planetária.

Příběh dvojice poutníků

Vyslání dvojice sond Voyager je považováno za mezník v lidské historii. Obě se řítí prostorem třetí kosmickou rychlostí přes 16 kilometrů za sekundu. Dnes se Voyager 1 nachází neuvěřitelných 22 miliard kilometrů od Země. Jeho rádiový signál k nám rychlostí světla putuje 20 hodin a k jeho zachycení potřebujeme parabolické antény o průměru 70 metrů. Obě sondy už opustily heliosféru – oblast v níž převažují nabité částice slunečního větru nad radiací z cizích hvězd. Voyagery jsou nyní v mezihvězdném prostoru a míří k dalekým hvězdám. Navíc s sebou nesou poselství v podobě gramofonové desky ze slitiny zlata a platiny, na níž jsou zaznamenány obrazy i zvuky ze Země. Existuje-li ve vesmíru mimozemská civilizace, která na Voyagery narazí, bude si tak moci přehrát pozdravy pronesené v 55 jazycích, včetně češtiny. Rovněž najde jakousi „mapu“, z níž je možné vyčíst, odkud oba věční poutníci přicházejí.

Do nekonečna a zpátky na Zemi

Chcete se dozvědět o příběhu těchto poutníků více? Planetárium v pražské Stromovce chystá na druhou polovinu května premiéru filmu Voyager, který odhalí nejvzdálenější a nejtajemnější zákoutí sluneční soustavy. Diváci prozkoumají nejen její vnější planety, ale přes heliosféru proniknou spolu s vesmírnými sondami do mezihvězdného prostoru. Věční poutníci míří ke hvězdám, ale stále nám na Zemi předávají cenné vědecké poznatky a přináší tak vzrušující objevy. Nenechte si ujít jedinečný
a nekonečný příběh sond, které už čtyři desetiletí bádají ve vzdáleném vesmírném prostoru. Film Voyager trvá půl hodinu a je doprovázen dvacetiminutovou živě moderovanou částí v podání odborných pracovníků pražského planetária.