Cirkus zlodějů - Divadlo Alfa

18.3.2022, 9:00 – 19.3.2022, 16:00

Jste připraveni na to, že budete baveni a vábeni? Zděšeni a potěšeni? Mateni a mámeni? Polapeni, popleteni, popichováni a podváděni? Jste?! No tak jste?!?!

Cirkus zlodějů - Divadlo Alfa
  • Adresa:
    Rokycanská 174/7
    Plzeň 312 00

Sebestřední artisté, hádaví klauni, bojácný silák s mnoha fobiemi, svérázný velbloud Narcis, neoficiální policejní pes Šumák a především cirkusové dítě Vilda a městské dítě Hanka jsou hlavními aktéry detektivního příběhu. Zločinci jsou mimořádně fikaní: využívají cirkusových dovedností k vykrádání bytů a domů. Jenže malému osiřelému cirkusákovi Vildovi se zlodějina příčí a navíc získá jako parťáka odvážnou Hanku, takže mohou vymyslet plán.

Adaptace literární předlohy známého současného britského autora Williama Sutcliffa „Cirkus zlodějů a tombola zkázy“ částečně přejímá i původní název. A využívá hlavní motivy předlohy. Tedy příběh, ve kterém děti musí odhalit zločinného principála Armina Kudlu, protože dospělí snadno podléhají jeho charismatu a květnatým řečem a výmluvám. Přímočaré dětské vidění se ale ošálit nedá.

William Sutcliffe je britský spisovatel, který debutoval v roce 1996 knihou „New boy“. Píše do periodik The Guardian a Times, celkem napsal osm knih. Do češtiny byl zatím přeložen pouze „Cirkus zlodějů a tombola zkázy“. Překlad Vratislava Kadlece zaujal v roce 2016 porotu literární ceny Zlatá stuha v kategorii „beletrie pro děti“ – a kniha kategorii vyhrála.

Autorkou divadelní adaptace je dramaturgyně Divadla Alfa Petra Kosová a režisérem umělecký šéf souboru Tomáš Dvořák. A ten je mistrem loutkových triků a vtipů! Cirkusové prostředí je pro jeho režijní um jako stvořené. A protože si přizval osvědčeného scénografa Ivana Nesvedu, bude o loutkářská cirkusová kouzla postaráno.

Režie: Tomáš Dvořák
Výprava: Ivan Nesveda
Dramaturgie: Petra Kosová