výstava Litomyšl, Litomyšl, Litomyšl!

12.4.2019 – 2.6.2019, 23:59

Pojďte se na výstavě Litomyšl, Litomyšl, Litomyšl! ponořit do světa malebné a romantické Litomyšle 1. poloviny 20. století prostřednictvím kreseb a grafik autorů, kteří se zde sice nenarodili, avšak atmosféra města je zaujala natolik, že mu věnovali část své tvorby. V jejich dílech se tak uchovala podoba Litomyšle jen minimálně dotčené moderní civilizací. Vernisáž se uskuteční v pátek 12. dubna od 17 hodin v domě U Rytířů v Litomyšli, výstavu bude možné zhlédnout až do 2. června.

Výstava představí celé cykly děl, které vznikly jako ilustrace pro knihy s místopisnou tematikou. Karel Liebscher, jeden z nejuznávanějších a nejplodnějších ilustrátorů přelomu 19. a 20. století, zachytil podobu Litomyšle i jejího okolí (Dolní Újezd, Janov, Borová…) ve svých tušových kresbách. Ty vznikaly jako ilustrace pro monumentální vlastivědné knihy s názvem „Čechy“ vydané nakladatelem Janem Ottou. Díl věnovaný východním Čechám byl publikován v roce 1905 a jako obrazový doprovod zde byly použity právě Liebscherovy kresby místní krajiny.

Svůj výtvarný zájem obrátil k Litomyšli také malíř a ilustrátor Karel Vik, jemuž se česká krajina stala celoživotní inspirací. Celé cykly grafik věnoval Praze či Českému ráji. Během protektorátního roku 1941 hledal útěchu i inspiraci právě v Litomyšli. Cyklus půvabných lavírovaných kreseb se stal podkladem pro knihu „Litomyšl v kresbách Karla Vika“ vydanou v roce 1959. Na aktuální výstavě bude k vidění téměř 50 originálních děl vzniklých během přípravy této publikace.

Námět Litomyšle viděné z dětské perspektivy posloužil Josefu Matičkovi, který vytvořil ilustrace pro knihu Lucie Sovové s názvem „Dětský rok v Litomyšli“. Na její vydání bohužel autoři nesehnali dostatek financí. Matičkův obrazový doprovod vás ale i dnes uvede do Litomyšle plné bezstarostných her.

Dominanty Litomyšle, její tajemná zákoutí i drobné poetické motivy inspirovaly též další výrazné umělce: Karla Šťastného, Františka Koblihu, Tavíka Františka Šimona či Jana Čárta. Jejich díla tak představují neodmyslitelnou součást výstavy, která vás svým pojetím přenese zpátky do doby počátku 20. století. Umožní vám zaposlouchat se do hudby z filmů pro pamětníky, pročíst si dobový tisk, ale i aktivně tvořit přímo v expozici.

K výstavě je připraven bohatý doprovodný program pro veřejnost. Návštěvníci galerie se mohou těšit na jedinečný autorský koncert známé české violoncellistky a zpěvačky Doroty Barové, který proběhne v podvečer 25. dubna v rámci Večerů s galerií. Kreativní příznivci galerie si přijdou na své během výtvarné dílny v sobotu 18. května, kdy si budou moci po vzoru vystavovaných děl Karla Liebschera, Karla Vika nebo Josefa Matičky vytvořit originální loutky a objekty z rozmanitých materiálů. Galerie se promění ve výtvarný ateliér i poslední čtvrtek v měsíci květnu, a to 30. května od 17.30. Návštěvníci budou mít jedinečnou možnost zúčastnit se večerního kurzu kresby pod vedením talentované ilustrátorky Zdeňky Kudrnové a vytvořit si originální obrázek Litomyšle. Školním a dětským skupinám bude po dobu trvání výstavy nabídnut doprovodný program s názvem Genius loci – kudy chodíme…?. Bližší informace k doprovodným programům v Městské galerii Litomyšl najdete na webových stránkách www.galerie.litomysl.cz.