Na Svojanově oslavíme jaro

20.4.2019 – 21.4.2019, 23:59

Někdejší královské sídlo je připravené na první letošní slavnosti. Přijeďte si užít Velikonoce na hrad ve dnech 20. a 21. dubna 2019.

Na Bílou sobotu a na Velikonoční neděli je připravený celodenní program na hradním nádvoří. Jednotlivá představení se budou střídat zhruba v půlhodinových intervalech. Výletníci se mohou těšit na vystoupení kejklíře, na humorné scénky i šermířské potyčky, ukázky zbraní, ale také na bubeníky. Sukně rozvlní i tanečnice.

Návštěvníci jarních slavností se také dozvědí, proč dříve lidé vynášeli Moranu, jak se pletou pomlázky, nebo jak se přede na kolovrátku jako v dřívějších dobách. Na programu bude mnohé nejen o Velikonocích a zvyklostech, které se k nim váží, ale také o pohanských kořenech a o čarodějnicích.

O program se postarají šermíři a tanečnice z letohradského spolku Honorata, znojemský kejklíř Jonáš a bubeníci Mortem z Ústí nad Orlicí. Nebudou chybět ani hry a dílničky pro děti. Na tradičním jarmarku budou k mání bylinky, ručně vyřezávané kuchyňské náčiní, pravé valašské frgály a další drobnosti třeba jen pro radost. Řemeslníci předvedou, co všechno dovedou.

Milovníci historie nepřijdou samozřejmě ani o komentované prohlídky jarně vyzdobené památky zpestřené vyprávěním o velikonočních zvycích. Interiéry oblíbené památky opět provoní velikonoční perníčky a mazance. Nebudou chybět ani čerstvé jarní květiny a samozřejmě malovaná vajíčka.

Hrad Svojanov má o Jarních slavnostech a po celý duben brány dokořán od úterka do neděle, vždy od 9 do 17 hodin. Otevřeno budeme mít i na Velký pátek a Velikonoční pondělí, po stejnou dobu.