Letní slavnosti staré hudby slaví 20 let

11.7.2019 – 6.8.2019, 23:59

Letní slavnosti staré hudby slaví dvacet let! Mezi 11. červencem a 6. srpnem nabídnou osm exkluzivních večerů, jimiž oslaví nejen dvě desetiletí své existence, ale také šest staletí bohaté hudební historie, s níž dlouhodobě seznamují české publikum.

Pozvání na festival opět přijali špičkoví zahraniční i čeští interpreti, kteří se představí v poutavých a leckdy humorných programech širokého tematického rozpětí. Dramaturgie letošního jubilejního ročníku nabídne hned několik podob hudebních festivit napříč historickými epochami. K oslavám neodmyslitelně patří i tanec, který zpestří hned několik festivalových večerů.

20 let je bezesporu krásný věk. Festival už není žádný „puberťák“, je to dospělý jedinec s vlastními názory, vizemi, s přesvědčením. Je však zároveň otevřen novým podnětům, přijímá výzvy a především je plný energie. A právě takový festival jsme letos připravili,“ říká o letošním ročníku ředitelka festivalu Josefína Matyášová.

Letošní ročník slavnostně zahájí koncert s příhodným názvem Jubilate Deo. 11. července v kostele sv. Šimona a Judy představí Musica Instrumenta z Drážďan a pražský vokální ansámbl Cappella Mariana strhující oslavná díla benátských a saských chrámů 16. a 17. století. Velkolepým závěrem festivalových oslav pak bude 6. srpna v Rudolfinu večer s názvem Večer pro krále. Komponované hudebně-taneční představení láká na árie a taneční části z francouzských barokních oper, z nichž mnohé měl v oblibě hudbymilovný král Ludvík XV. V podání pěvců Katherine Watson a Reinouda Van Mechelena a dvojice tanečníků z francouzského souboru Les Cavatines, se za doprovodu orchestru Collegium Marianum rozvine příběh osudové lásky, podpořený stylizovanými barokními kostýmy i světelným designem.

Festivalový program dále nabídne například mistrovské kusy pro violu da gamba a loutnu v podání virtuosů Vittoria Ghielmiho a Lucy Piancy, dále překrásné mariánské nešpory mistrů renesanční polyfonie v provedení belgického vokálního kvinteta Utopia nebo španělský temperament v hudbě čtyř staletí v interpretaci mezzosopranistky Anny Reinhold, kvarteta Exclamatio a fenomenálního argentinského kytaristy Quita Gata. Na programu je také humorné taneční představení s hudbou J. S. Bacha Balet o kávě, v němž se představí polský taneční soubor Cracovia Danza a sólisté Patricie Janečková a Jaromír Nosek, nebo vystoupení věhlasného italského harlekýna Enrica Bonavery v představení inspirovaném tradicí commedie dell’arte a dále ukázky renesančních tanců v podání tanečního souboru Chorea Historica ve Valdštejnské zahradě. 

Online rezervace a předprodej vstupenek na všechny festivalové koncerty začíná 11. dubna ve 13 hodin. Více informací na www.letnislavnosti.cz.