Pocta Liou Siao-povi - Centrum současného umění DOX

15.4.2019, 19:00 – 4.6.2019, 20:00

U příležitosti 30. výročí prostestů na Náměstí Nebeského klidu si Vás Amnesty International a Humanitarian China ve spolupráci s Centrem současného umění DOX dovolují pozvat na odhalení broznzové busty čínského disidenta a nositele Nobelovy ceny za mír Liou Siao-poa.

Pod patronací Amnesty International, Art for Amnesty, Humanitarian China a Centra současného umění DOX s podporou Knihovny Václava Havla a Vaclav Havel Library Foundation New York se v pondělí 15. 4. v Centru DOX uskuteční ojedinělá událost, která připomene 30. výročí protestů na náměstí Nebeského klidu v čínském Pekingu.

Během setkání bude odhalena bronzová busta čínského spisovatele, literárního kritika, aktivisty za lidská práva, filosofa, laureáta Nobelovy ceny míru, spoluzakladatele Charty 08 a jednoho z vůdců demonstrací na náměstí Nebeského klidu Liou Siao-poa. Za svůj aktivismus byl zatčen a vězněn v letech 1989–1991, 1995–1996, opět od roku 1996 do roku 1999 a nakonec od roku 2008, propuštěn z vězení byl krátce před svou smrtí v červenci 2017.

Odhalení busty se zúčastní také vdova po Siao-povi Liou Sia, umělkyně a básnířka. Osm let strávila Liou Sia v domácím vězení, ze kterého byla propuštěna až v roce 2018. Nyní žije v Německu. Za propuštění jí i jejího manžela se výrazně zasazovala lidskoprávní organizace Amnesty International dlouhé roky. Oba je považovala za vězně svědomí, perzekvované pouze kvůli jejich názorům a přesvědčení.

Dalšími hosty události jsou významní čínští disidenti Čou Feng-suej a Sü Jou-jü.

Vznik bronzové busty iniciovaly organizace Humanitarian China a Art for Amnesy, vytvořila ji česká sochařka Marie Šeborová, která je mimo jiné i autorkou busty Václava Havla pro budovu Evropského parlamentu ve Štrasburku nebo Kolumbijskou univerzitu v New Yorku.

Busta Liou Siao-poa bude v Centru DOX umístěna od 15. dubna do 4. června 2019, třicet let poté, kdy probíhaly protesty na náměstí Nebeského klidu, jichž byl Liou Siao-po předním vůdcem a které byly krvavě potlačeny. Vystaveny budou i zneklidňující a pozoruhodné fotografie paní Liou Sia, které DOX včetně její básnické tvorby prezentoval na velké expozici již roku 2014, v době, kdy byl její kontakt se světem striktně omezen domácím vězením. Nyní, v roce 2019, umělkyně své fotografie uvidí vůbec poprvé vystavené.

Autorkou busty je sochařka Marie Šeborová. Akce proběhne za přítomnosti Liou Sia.