Merkur - nestárnoucí stavebnice - Slavkov u Brna

22.3.2019 – 30.6.2019, 23:59

Mezi nejoblíbenější hračky, zejména u kluků, vždy patřily a dosud patří stavebnice. 

Zvláště pak takové, které mohou napodobovat nejrůznější stroje, vozidla a konstrukce a hlavně takové, ze kterých se dají postavit funkční modely, které se hýbou, se kterými se dá dál hrát a popouštět uzdu své fantazie.

Dlouhá desetiletí mezi ně patřily kovové stavebnice. Jedna z nich se pro české děti v minulosti stala legendou. Nebylo snad domácnosti, kde by nebyla součástí dětského pokoje. Vyrostly na ní celé generace pozdějších techniků, konstruktérů , přinášela radost do každé rodiny.

Když se vysloví její jméno, jihnou oči mnohých dnešních třicátníků i mnohem starších pánů i dam.
Její název vyvolá úsměvnou vzpomínku na radost, kdy pod vánočním stromečkem rozbalili tu velkou krabici plnou koleček, pásků, matiček a šroubků, úhledně srovnaných do nesčetných přihrádek.

Když na ní přijde řeč, začnou se ti důstojní dospělí chlubit, jak sestrojili výtah, traktor, jeřáb, lokomotivu a na chvilku se vrátí zpátky do svého mládí. V podobě, v jaké dosud přichází na pulty obchodů, se vyrábí již více jak 80 let. Zažila období skromných začátků, čas slávy, kdy bezesporu kralovala říši českých hraček, i doby, kdy jí hrozil zánik.

Byla a je tu stále s námi. Pro nás i pro naše děti a vnuky. Stačí otevřít krabici, vzít z krabičky šroubek a spojit první dva dílky. 
Věříme, že to kouzelné slovo, Merkur, vyvolá ve Vás stejné rozechvění jaké jsme prožívali i my při instalaci této výstavy. 

Ve světě počítačů, záplavy nejrůznější zábavy, tisíců způsobů trávení volného času tu zůstává Merkur se svým kouzelným světem i pro dnešní dobu. Svědčí o tom současná kolekce mnoha typů stavebnic nabízející nové modely moderních strojů, letadel, raket, motocyklů. S těmi dávnými mají ale jedno společné – stejný systém a i stejný typ součástek. V jednom sešroubovaném autíčku se tak mohou spolu setkat dílky, které od sebe dělí 80 let a rozdíl bude jen v zašlosti barev.

Velký dík patří současnému výrobci firmě Merkurtoys , a sběrateli a znalci dětských kovových stavebnic, panu Jiřímu Mládkovi, bez kterého by tato výstava nemohla být realizována.

Obracíme se na Vás ale i s velkou prosbou. Na mapě historie vývoje a výroby těchto stavebnice je stále mnoho bílých míst. Jakákoliv informace v podobě reklamních dobových letáků, novin, staré
návodové knížky, zapomenuté zaprášené stavebnice kdesi na půdě mohou být důležitou stopou
v pátrání a mohou se stát stálou ozdobou neustále rostoucí a doplňované unikátní sbírky. 

Můžete-li nějakým způsobem tuto sběratelskou a badatelskou činnost obohatit, kontaktujte nás na zámku nebo elektronicky na adrese [email protected]. Budeme Vám vděčni za jakýkoliv materiál i informaci.

Srdečně Vás zveme k prohlídce výstavy, která bude doplněna herničkou pro návštěvníky.