Velikonoční výstavy v muzeu - Klekání zvoníme, Jidáše honíme a Podoby českých Velikonoc

14.4.2019 – 28.4.2019, 23:59

První část výstavy Klekání zvoníme, Jidáše honíme ukáže nové přírůstky kraslic ve sbírce RM Žatec, do které přibylo za loňský rok více než sto nových kraslic od různých maléreček z celé ČR.

Cena vstupenky: 20/30 Kč

Vysvětlíme, kdy se Velikonoce slaví, co dělali naši předci o postních nedělích, co je popeleční středa, pašijový týden a představíme techniky zdobení kraslic, jež nejsou etnograficky čisté, ale přesto velice zajímavé, např. madeirované, zdobené korálky, polepované bavlnkami, papírem aj.

Druhá část výstavy pokračuje v pobočce muzea v Křížově vile, Zeyerova 344 pod názvem Podoby českých Velikonoc. Ta přiblíží velikonoční tradice od Aše po Humpolec a od Velenic po Šluknov do roku 1948. Zde budou k vidění kraslice etnograficky čisté, např. zdobené voskovým reliéfem, batikou, jezerní sítinou, gravírované a mnohé další. Obě výstavy potrvají do 28. dubna 2019.

Ale to ještě zdaleka není všechno! Chystáme pro vás velikonoční týden od 9. do 14. dubna s ukázkami pletení pomlázky, zdobení kraslic, velikonoční floristiky, zdobení vajíčkového stromu, vynášení Smrti a od 10. do 13. dubna ve Staré papírně proběhne tradiční velikonoční jarmark.